Analiza: Trese se Evropa! Pazi, Zvezda gazi - pa čak i kad se vraća autobusom u tri ujutro!

Bilo je nešto više od pet minuta do kraja, tačnije 5:51, Ognjen Kuzmić je promašio dodatno slobodno bacanje, ali je nebeski skok Branka Lazića, koji je "goloruk" uleteo među petoricu rivala, označio da crveno-belo slavlje može da počne u Vitoriji! Zašto se ističe baš ovaj trenutak? Zato što je to definicija onoga što se zove tim i što Crvena zvezda jeste, zbog čega je očitala lekciju i Baskoniji na njenom terenu sa 87:69, za šestu uzastopnu evroligašku pobedu. Naravno, morao je neko da ponese i glavnu ulogu, a podelili su je neverovatni Stefan Jović i Marko Simonović.

Košarka 26.01.2017 | 00:00
Analiza: Trese se Evropa! Pazi, Zvezda gazi - pa čak i kad se vraća autobusom u tri ujutro!
Možda bi neko rekao da je sve ovo normalno citirajući Miroslava Mutu Nikolića, ali nije normalno da Zvezda u jednom trenutku ima i plus 28 u Vitoriji protiv ekipe koja je igrala fajnal for prošle sezone. Protiv ekipe čiju polovinu čine bivši NBA igrači. Ali je lepo, za uživanje, jer rad, rad rad i talenat "gaze" evropske velikane pod komandom Dejana Radonjića - šesta pobeda u nizu!

Šta to ovaj čovek radi sa svojim izabranicima? Zvezda je naučila da pobeđuje, da uteruje strah u kosti rivalima, da ne gubi dobijene utakmice, da ih kontroliše od početka do kraja. To znači samo jedno - ništa odavno više nije slučajno, ovaj tim je za velika dela. Tim koji deli peto mesto na tabeli sa neverovatnim učinkom 11-8.

Bilo je to jedno savršeno prvo poluvreme, na strani dati po 25 poena za četvrtinu, a primiti 15 odnosno 12, pa teško da može bolje. I ne radi se samo o brojkama... Neprobojna, granitna odbrana, pametan i raznovrsan napad, preciznost, koncentracija, ukradene lopte, timska igra - svega je bilo.

A, pazite sad, od poslednjih 35 evroligaških utakmica kod kuće Baskonija je pretrpela samo šest(!) poraza, od čega po dva od Olimpijakosa i Zvezde.

Šta je onda to pokazao meč u Vitoriji?

Da je Zvezda tim koji više ne sanja Top 8 već ima realne šanse da se nađe u borbi za fajnal for! Kako je to zvučalo kao nemoguća misija početkom sezone.

Da je Dejan Radonjić doktor za španske klubove, što je ponovo demonstrirao.

Da je Stefan Jović plej ne samo reprezentativnog kalibra, već onaj smireni dirigent po čijim notama crveno-beli stvaraju magiju. Kako je samo odigrao, sigurno najbolje ove sezone. Naravno, ne treba zaboraviti trojku protiv Makabija za 67:62, ni protiv Fenera za 54:50, ni protiv Bamberga u gostima za 64:61... Bilo da je asistirao ili pogađao u Španiji, utabao je
Zvezdi put i otvorio vrata trijumfalne kapije.



A, setite se još jednog momenta. Pretila je Baskonija da se vrati, da se približi jedocifrenom minusu, a onda joj se dogodi Branko Lazić. Skočio je "goloruk" među petoricu, onako kako samo on zna, "ukrao" loptu, ulio dodatnu sigurnost, i "ubio" protivnika pri rezultatu 58:74. Takvi potezi dovode do ludila i na najbolji način oslikaju nemoć rivala. Ona duga dvojka nešto kasnije je "nebitna".



I sve to posle mučenja po aerodromima, kašnjenja, promene rute, nakon putovanja autobusom iz Bilbaoa do Vitorije. A nazad? Nije bilo spavanja, bar ne normalnog, u tri sata posle ponoći odmah nakon utakmice krenuli su takođe autobusom do Bilbaoa odakle su leteli za Frankfurt i uz presedanje došli u Beograd. Jer, već u četvrtak od 19 časova u hali "Aleksandar Nikolić" gostuje Panatinaikos i vreme je za novi izazov.

Sve ono što rade izgleda potpuno nestvarno, nerealno, a zapravo... Neke stvari odavno nisu slučajne, a to je da Zvezda igra ozbiljnu košarku. I te kako ozbiljnu. Od koje se rivali plaše, bilo da gostuju u Beogradu ili dočekuju crveno-bele. Deluju kao zastrašujuća kaznena ekspedicija.

Šta je samlelo Baskoniju?

Već pomenuta odbrana, kontrola skoka, maksimalno korišćenje svake izgubljene lopte (20:12) i ukazane šanse. Sve deluje tako jednostavno, zapravo ni malo nije tako. Sve je to plod rada, rada i rada, uz po neki recept Dejana Radonjića. Smirenost i pamet u igri od starta, možda je samo početak meča sa CSKA bio bolji, ako uopšte treba porediti. Jer, kontrolisati Baskoniju na njenom terenu od prvog do poslednjeg minuta i održati joj čas košarke je nešto što mogu samo velike ekipe.

Gotovo da nije bilo pada i kada se Baskonija rezultatski približavala, stizalo je pravovremeno odbijanje naleta i na različite načine, ali se ipak malo više istakao Stefan Jović... Već se zna kako je presudio još jednom favorizovanom rivalu.

Pazi, Zvezda gazi, a evropski velikani se plaše!



UČINAK IGRAČA ZVEZDE PROTIV BASKONIJE

Baskonija - Crvena zvezda 69:87 (15:25, 12:25, 22:20, 20:17)

Hala: Fernando Buesa. Gledalaca: 9.542. Sudije: Luiđi Lamonika (Italija), Olegs Latiševs (Letonija), Jurgis Laurinavičijus (Litvanija).

Crvena zvezda: Volters 9 poena, 3 asistencije, Tompson 4p, 2 skoka, Mitrović 4, 2sk, 2as, Lazić 5, 5sk, 3 ukradene lopte, Dobrić, Rakićević, Simonović 23 (6/9 za dva poena, 3/6 trojke), 5sk, Dženkins 5, 1sk, 3as, 4uk.l opte, Gudurić 2, 4sk, 2as, Jović 18 (6/7 za dva, 2/4 trojke), 12as, 4uk. lopte, Kuzmić 11, 6k, Bjelica 6, 2sk.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar