Анализа: Тресе се Европа! Пази, Звезда гази - па чак и кад се враћа аутобусом у три ујутро!

Било је нешто више од пет минута до краја, тачније 5:51, Огњен Кузмић је промашио додатно слободно бацање, али је небески скок Бранка Лазића, који је "голорук" улетео међу петорицу ривала, означио да црвено-бело славље може да почне у Виторији! Зашто се истиче баш овај тренутак? Зато што је то дефиниција онога што се зове тим и што Црвена звезда јесте, због чега је очитала лекцију и Басконији на њеном терену са 87:69, за шесту узастопну евролигашку победу. Наравно, морао је неко да понесе и главну улогу, а поделили су је невероватни Стефан Јовић и Марко Симоновић.

Кошарка 26.01.2017 | 00:00
Анализа: Тресе се Европа! Пази, Звезда гази - па чак и кад се враћа аутобусом у три ујутро!
Можда би неко рекао да је све ово нормално цитирајући Мирослава Муту Николића, али није нормално да Звезда у једном тренутку има и плус 28 у Виторији против екипе која је играла фајнал фор прошле сезоне. Против екипе чију половину чине бивши НБА играчи. Али је лепо, за уживање, јер рад, рад рад и таленат "газе" европске великане под командом Дејана Радоњића - шеста победа у низу!

Шта то овај човек ради са својим изабраницима? Звезда је научила да побеђује, да утерује страх у кости ривалима, да не губи добијене утакмице, да их контролише од почетка до краја. То значи само једно - ништа одавно више није случајно, овај тим је за велика дела. Тим који дели пето место на табели са невероватним учинком 11-8.

Било је то једно савршено прво полувреме, на страни дати по 25 поена за четвртину, а примити 15 односно 12, па тешко да може боље. И не ради се само о бројкама... Непробојна, гранитна одбрана, паметан и разноврсан напад, прецизност, концентрација, украдене лопте, тимска игра - свега је било.

А, пазите сад, од последњих 35 евролигашких утакмица код куће Басконија је претрпела само шест(!) пораза, од чега по два од Олимпијакоса и Звезде.

Шта је онда то показао меч у Виторији?

Да је Звезда тим који више не сања Топ 8 већ има реалне шансе да се нађе у борби за фајнал фор! Како је то звучало као немогућа мисија почетком сезоне.

Да је Дејан Радоњић доктор за шпанске клубове, што је поново демонстрирао.

Да је Стефан Јовић плеј не само репрезентативног калибра, већ онај смирени диригент по чијим нотама црвено-бели стварају магију. Како је само одиграо, сигурно најбоље ове сезоне. Наравно, не треба заборавити тројку против Макабија за 67:62, ни против Фенера за 54:50, ни против Бамберга у гостима за 64:61... Било да је асистирао или погађао у Шпанији, утабао је
Звезди пут и отворио врата тријумфалне капије.



А, сетите се још једног момента. Претила је Басконија да се врати, да се приближи једоцифреном минусу, а онда јој се догоди Бранко Лазић. Скочио је "голорук" међу петорицу, онако како само он зна, "украо" лопту, улио додатну сигурност, и "убио" противника при резултату 58:74. Такви потези доводе до лудила и на најбољи начин осликају немоћ ривала. Она дуга двојка нешто касније је "небитна".



И све то после мучења по аеродромима, кашњења, промене руте, након путовања аутобусом из Билбаоа до Виторије. А назад? Није било спавања, бар не нормалног, у три сата после поноћи одмах након утакмице кренули су такође аутобусом до Билбаоа одакле су летели за Франкфурт и уз преседање дошли у Београд. Јер, већ у четвртак од 19 часова у хали "Александар Николић" гостује Панатинаикос и време је за нови изазов.

Све оно што раде изгледа потпуно нестварно, нереално, а заправо... Неке ствари одавно нису случајне, а то је да Звезда игра озбиљну кошарку. И те како озбиљну. Од које се ривали плаше, било да гостују у Београду или дочекују црвено-беле. Делују као застрашујућа казнена експедиција.

Шта је самлело Басконију?

Већ поменута одбрана, контрола скока, максимално коришћење сваке изгубљене лопте (20:12) и указане шансе. Све делује тако једноставно, заправо ни мало није тако. Све је то плод рада, рада и рада, уз по неки рецепт Дејана Радоњића. Смиреност и памет у игри од старта, можда је само почетак меча са ЦСКА био бољи, ако уопште треба поредити. Јер, контролисати Басконију на њеном терену од првог до последњег минута и одржати јој час кошарке је нешто што могу само велике екипе.

Готово да није било пада и када се Басконија резултатски приближавала, стизало је правовремено одбијање налета и на различите начине, али се ипак мало више истакао Стефан Јовић... Већ се зна како је пресудио још једном фаворизованом ривалу.

Пази, Звезда гази, а европски великани се плаше!



УЧИНАК ИГРАЧА ЗВЕЗДЕ ПРОТИВ БАСКОНИЈЕ

Басконија - Црвена звезда 69:87 (15:25, 12:25, 22:20, 20:17)

Хала: Фернандо Буеса. Гледалаца: 9.542. Судије: Луиђи Ламоника (Италија), Олегс Латишевс (Летонија), Јургис Лауринавичијус (Литванија).

Црвена звезда: Волтерс 9 поена, 3 асистенције, Томпсон 4п, 2 скока, Митровић 4, 2ск, 2ас, Лазић 5, 5ск, 3 украдене лопте, Добрић, Ракићевић, Симоновић 23 (6/9 за два поена, 3/6 тројке), 5ск, Џенкинс 5, 1ск, 3ас, 4ук.л опте, Гудурић 2, 4ск, 2ас, Јовић 18 (6/7 за два, 2/4 тројке), 12ас, 4ук. лопте, Кузмић 11, 6к, Бјелица 6, 2ск.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар