Petar Marić prvi do Časnog krsta

Pobjednik tradicionalnog bogajavaljanskog plivanja za Časni krst u veoma hladnoj rijeci Trebišnjici je Petar Marić, koji je do sada čak 16 puta plivao, a ni ovaj put nije želio da ne bude u društvi najhrabrijih Trebinjaca iako je posljednjih deset dana bio pod visokom temperaturom.

Republika Srpska 19.01.2017 | 14:00
Petar Marić prvi do Časnog krsta
"Neopisiv je osjećaj plivati, kako je rekao vladika Grigorije, u rijeci života, moliti za oproštaj i radovati se životu", rekao je Marić novinarima ističući da mu plivanje na Bogojavljenje znači mnogo, ali da je to teško riječima opisati.

Iako ima grip i temperaturu, Marića to nije spriječilo da danas skoči u hladnu Trebišnjicu, naglašavajući da ima osjećaj da su ulaskom u vodu i uzimanjem Bogojavljenskog krsta nestale sve tegobe i da se osjeća potpuno zdravim i da mu srce osjeća toplinu Bogojavljenja.

Najstariji učesnik Bogojavljenskog plivanja Dragan Bodiroga /60/ istakao je da mu je ovaj dan od posebnog značaja i da ga godine nisu mogle spriječiti da zapliva Trebišnjicom.

"Počeo sam plivati 2013. godine i svake godine je divan osjećaj plivati na Bogojavljenje. Za Hrišćane je ovo neopisiv osjećaj, jer danas je dan kada su se Otac, Sin i Sveti Duh prvi put sastali", rekao je Bodiroga i dodao da mu ljubav prema Bogu zagrijava tijelo, tako da hladnoću ne osjeća.

Najmlađi učesnici plivanja su ove godine bili dvanaestogodišnji Dimitrije Škrivan i petnaestogodišnji Rade Kukurić, koji su istakli da ih je vukla volja, želja i toplota Bogojavljenja da uđu u vodu i plivaju za Časni krst.

Prije plivanja za Časni krst u Sabornim hramu služena je Sveta liturgija, nakon čega je sveta litija prošla centralnim ulicama Trebinja.

(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

miso

19.01.2017 15:43

Svaka cast Pero Srbine.Svaka cast svim Hercegovcima,pokazali ste kako se slavi hriscanski i srpski praznik.U bosanskom dijelu RS toga nema a pitanje je da li znaju ti provincijalci iz pasivnih krajeva i plivati.Od kako izgubismo Sarajevo srpsku cast jos jedino vi branite.

ODGOVORITE
Name

zivi bili i zdravi

19.01.2017 15:47

Svaka cast svim plivacima.

ODGOVORITE
Name

srecan praznik

19.01.2017 18:28

Bravo Pertre i svima ostalim cestitam na ucescu.

ODGOVORITE
Name

ps

19.01.2017 18:49

Trebinje je lider RS.

ODGOVORITE
Name

BOG SE JAVI.

19.01.2017 21:06

Srecan I Bogom Blagosoven Praznik Bogojavljenije Svima Nekaje Sasrecom kojisu Plivali Naminusu Za Casni Krst Nema Krsta I Slobode Zlatne Bez Tri Prsta .Nekavamje Svima Srecno Ibogvam Dobrozdravlje Dao Slogu Mirmedju Ljudima Idobra Volja.Vaistinose Javi.

ODGOVORITE