Петар Марић први до Часног крста

Побједник традиционалног богајаваљанског пливања за Часни крст у веома хладној ријеци Требишњици је Петар Марић, који је до сада чак 16 пута пливао, а ни овај пут није желио да не буде у друштви најхрабријих Требињаца иако је посљедњих десет дана био под високом температуром.

Република Српска 19.01.2017 | 14:00
Петар Марић први до Часног крста
"Неописив је осјећај пливати, како је рекао владика Григорије, у ријеци живота, молити за опроштај и радовати се животу", рекао је Марић новинарима истичући да му пливање на Богојављење значи много, али да је то тешко ријечима описати.

Иако има грип и температуру, Марића то није спријечило да данас скочи у хладну Требишњицу, наглашавајући да има осјећај да су уласком у воду и узимањем Богојављенског крста нестале све тегобе и да се осјећа потпуно здравим и да му срце осјећа топлину Богојављења.

Најстарији учесник Богојављенског пливања Драган Бодирога /60/ истакао је да му је овај дан од посебног значаја и да га године нису могле спријечити да заплива Требишњицом.

"Почео сам пливати 2013. године и сваке године је диван осјећај пливати на Богојављење. За Хришћане је ово неописив осјећај, јер данас је дан када су се Отац, Син и Свети Дух први пут састали", рекао је Бодирога и додао да му љубав према Богу загријава тијело, тако да хладноћу не осјећа.

Најмлађи учесници пливања су ове године били дванаестогодишњи Димитрије Шкриван и петнаестогодишњи Раде Кукурић, који су истакли да их је вукла воља, жеља и топлота Богојављења да уђу у воду и пливају за Часни крст.

Прије пливања за Часни крст у Саборним храму служена је Света литургија, након чега је света литија прошла централним улицама Требиња.

(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

мисо

19.01.2017 15:43

Свака цаст Перо Србине.Свака цаст свим Херцеговцима,показали сте како се слави хрисцански и српски празник.У босанском дијелу РС тога нема а питање је да ли знају ти провинцијалци из пасивних крајева и пливати.Од како изгубисмо Сарајево српску цаст јос једино ви браните.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зиви били и здрави

19.01.2017 15:47

Свака цаст свим пливацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срецан празник

19.01.2017 18:28

Браво Пертре и свима осталим цеститам на уцесцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пс

19.01.2017 18:49

Требиње је лидер РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОГ СЕ ЈАВИ.

19.01.2017 21:06

Срецан И Богом Благосовен Празник Богојављеније Свима Некаје Сасрецом којису Пливали Наминусу За Цасни Крст Нема Крста И Слободе Златне Без Три Прста .Некавамје Свима Срецно Ибогвам Доброздравље Дао Слогу Мирмедју Људима Идобра Воља.Ваистиносе Јави.

ОДГОВОРИТЕ