Rezovi: MMF traži registar zaposlenih

Vlada Republike Srpske ima obavezu da, do septembra ove godine, utvrdi koliko ima zaposlenih koji platu primaju iz budžeta.

Republika Srpska 19.01.2017 | 08:02
Rezovi: MMF traži registar zaposlenih
Pomoć u izradi registra zaposlenih u javnom sektoru, koji traži Međunarodni monetarni fond (MMF), pružiće Svjetska banka, a predsulov je za donošenje Operativnog plana za smanjenje ukupne potrošnje na plate i broja zaposlenih, koje se očekuju i u narednoj godini.

"Registar je u fazi razvoja i biće osnova za detaljnu analizu svakog radnog mjesta pojedinačno te izradu planova za smanjenje zaposlenih u srednjem roku sa ciljem uspostavljanja efikasnije javne uprave", navedeno je u Strateškom planu Vlade Republike Srpske za smanjenje ukupne potrošnje na plate za period od 2017. do 2019.

U Udruženju “Nova Srpska” ističu da tačan broj javnih službenika u Srpskoj ne znaju ni u Agenciji za državnu upravu Srpske, niti u bilo kojoj drugoj vladinoj instituciji ili ministarstvu.

"Nemoguće je na ozbiljan način planirati reformu javne uprave kad se uopšte ne zna koliko javnih službenika imamo na republičkom i lokalnim nivoima", kaže Milko Grmuša, izvršni direktor Udruženja.

Napominje da u javnom sektoru postoji tendencija da se izbjegavaju podaci o zaposlenima na određeno vrijeme, kao i o angažovanima po osnovu obavljanja privremenih i povremenih poslova, ugovora o djelu i drugim načinima trošenja javnog novca.

"To je i glavni razlog zbog kojeg Svjetska banka i MMF, kao naši najveći povjerioci, insistiraju na decidnim podacima o svim aspektima javne potrošnje, od čega plate i naknade zaposlenih predstavljaju jednu od najznačajnijih stavki", ističe Grmuša.

On napominje da je ovo udruženje još prije nekoliko godina predložilo kreiranje elektronskog javnog registra svih javnih službenika.

"Registar bi sadržavao imena i prezimena ljudi, njihovu radnu poziciju ili funkciju, kratku biografiju sa listom njihovih prethodnih radnih mijesta i pregled njihovih radnih obaveza i zaduženja. Takođe, u tom registru bi bili sadržani i svi podaci o eventualnim disciplinskim i drugim mjerama izrečenim protiv službenika, odnosno sami građani bi imali pravo da u taj registar u folder konkretnog službenika ostave, pod svojim imenom i prezimenom, primjedbu na njegov rad, kao i razloge te primjedbe i dokaze koji potkrepljuju tu primjedbu", navodi Grmuša.

Registar bi, dodaje on, trebalo da sadrži informacije i o korišćenju službenih vozila i troškovima reprezentacije.

"Tako bi se značajno smanjila mogućnost netransparentnih zapošljavanja kojima se suštinski krše prava svih onih koji pokušavaju da konkurišu za rad u javnom sektoru, a nemaju iza sebe političku podršku", naglašava Grmuša.

Ekonomista Svetlana Cenić kaže da je nejasno kako Vlada Republike Srpske ne zna koliko ima zaposlenih i kome daje platu.

"Sad treba da se pravi nekakav registar koji će ko zna koliko da košta, a još 2005, kada sam ja bila ministar finasija, poimenice smo, bez ijedne marke, popisali sve zaposlene, koji sada, naravno, ima puno više", kaže Cenićeva.

Statistički podaci pokazuju da se broj zaposlenih u državnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu sa 50.700 u 2005. povećao na preko 64.000, koliko ih je bilo u prošloj godini.

Koga i za šta plaćamo

Milko Grmuša kaže da registar treba da pokaže ne samo koliko imamo javnih službenika nego i ko su ti ljudi, sa kakvim biografijama su dobili posao, te kakvi su im radni uspjesi i dostignuća.

"Cilj je da dobijemo transparentan registar u kojem bi tačno znali koga i za šta plaćamo", naglašava Grmuša.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

MM

19.01.2017 07:14

PREBACITI CE ONI NJIH U DRZAVNE KOMPANIJE KAO STO JE PRESLA GOSPODJA RADOICIC

ODGOVORITE
Name

argentina

19.01.2017 09:17

Može li mi ko potvrditi da li je tačna informacija da u katastru u Bijeljini ( zgrada na kanalu) radi oko 50-tak ljudi po ugovoru o djelu, i tako već 2 godine , sa tendencijom da potraje 5 godina. Kako je to moguće, jer se ugovor o djelu ograničava na samo 2 mjeseca.

Name

Banjalučanin

19.01.2017 09:26

Svesti broj zaposlenih na normalan,izjednačiti plate zaposlenima u Državnoj upravi i Javnom preduzećima i Ustanovama, a ne da čistačica u EPRS ima platu kao pravnik u Domu zdravlja ili Komunalnom. Zatim plate u DU i JU mogu biti veće 15% od plata u realnom sektoru, pa će inspekcija ganjati tajkune da neplaćaju radnicima minimalac. I normalno prosječna penzija 75% prosječne plate.

Name

Barbara Drina

19.01.2017 09:36

Hoće li oni taj spisak prezentovati narodu. Da narod vidi koje parazite hrani, pa da se dokopa usra...e motke i rašćera bagru. Nema nam spasa, dogorilo je do noktiju

Name

Gok

19.01.2017 09:00

I kurta i murta primani samo za glasove sve otpustit koji neispunjavaju i nemaju znanje a takih je vise od pola

ODGOVORITE
Name

Zero

19.01.2017 10:28

Puno snaša sa daktilografskim kursom. Ima svoj šalter za vozačku i to je to... Opet druga, ista takva je specijalizovana samo za lične. Treca je zakon u primanju zahtjeva za pasoš. Četvrta nije dalje dogurala od rodnog lista. Peta je bog u izdavanju cipsove potvrde,mrak. Šesta je nešto ko Mesi u fudbalu,za drzavljanstvo. Sedma je zaduzena za slikanje,. Osma je naoruzana sa pištoljem i sve to cjeli dan posmatra. Deveta je šefica,koja se ko fol,za razliku od ovih svih nabrojanih,razumije u osam materija. Deseti je portir???Nije mi jasno zbog čega. Jedanesta je čistačica,šta dalje reči.?.? Dvanesta je zadužena strogo za smrtni list. Trinesta za vjenčani i bračno stanje. ....i tako dalje,sve specijalci. A da, Četrnesta ima najodgovorniju funkcju, prodaja one takse.. Što pljunemo na nju.

Name

Kiki

19.01.2017 09:27

Cuj nezna niko...pa imaju kopije platnih lista i imana kome SE uplacuje ..IMA i cifra koja lova ode mjesecno na ta davanja. To DVA covjeka izracunsku Za dan.

ODGOVORITE
Name

APM

23.03.2017 01:05

Logicno :D

Name

Prointer

19.01.2017 09:38

Evo novog posla za Prointera i sina Igora jer sankcije koje su uvedene protiv presednika a time i RS nam ne mogu nista. Prointer je dobio novi posao u Hidroelektranama na Trebišnjici i time se pokazao kao jedini pouzdan dobavljac javnih preduzeca RS. Lijep pozdrav od ekipe iz Prointer.

ODGOVORITE
Name

brle

19.01.2017 15:03

Poceo MMf da zavrce usi, cupanje tek sledi.

ODGOVORITE