Резови: ММФ тражи регистар запослених

Влада Републике Српске има обавезу да, до септембра ове године, утврди колико има запослених који плату примају из буџета.

Република Српска 19.01.2017 | 08:02
Резови: ММФ тражи регистар запослених
Помоћ у изради регистра запослених у јавном сектору, који тражи Међународни монетарни фонд (ММФ), пружиће Свјетска банка, а предсулов је за доношење Оперативног плана за смањење укупне потрошње на плате и броја запослених, које се очекују и у наредној години.

"Регистар је у фази развоја и биће основа за детаљну анализу сваког радног мјеста појединачно те израду планова за смањење запослених у средњем року са циљем успостављања ефикасније јавне управе", наведено је у Стратешком плану Владе Републике Српске за смањење укупне потрошње на плате за период од 2017. до 2019.

У Удружењу “Нова Српска” истичу да тачан број јавних службеника у Српској не знају ни у Агенцији за државну управу Српске, нити у било којој другој владиној институцији или министарству.

"Немогуће је на озбиљан начин планирати реформу јавне управе кад се уопште не зна колико јавних службеника имамо на републичком и локалним нивоима", каже Милко Грмуша, извршни директор Удружења.

Напомиње да у јавном сектору постоји тенденција да се избјегавају подаци о запосленима на одређено вријеме, као и о ангажованима по основу обављања привремених и повремених послова, уговора о дјелу и другим начинима трошења јавног новца.

"То је и главни разлог због којег Свјетска банка и ММФ, као наши највећи повјериоци, инсистирају на децидним подацима о свим аспектима јавне потрошње, од чега плате и накнаде запослених представљају једну од најзначајнијих ставки", истиче Грмуша.

Он напомиње да је ово удружење још прије неколико година предложило креирање електронског јавног регистра свих јавних службеника.

"Регистар би садржавао имена и презимена људи, њихову радну позицију или функцију, кратку биографију са листом њихових претходних радних мијеста и преглед њихових радних обавеза и задужења. Такође, у том регистру би били садржани и сви подаци о евентуалним дисциплинским и другим мјерама изреченим против службеника, односно сами грађани би имали право да у тај регистар у фолдер конкретног службеника оставе, под својим именом и презименом, примједбу на његов рад, као и разлоге те примједбе и доказе који поткрепљују ту примједбу", наводи Грмуша.

Регистар би, додаје он, требало да садржи информације и о коришћењу службених возила и трошковима репрезентације.

"Тако би се значајно смањила могућност нетранспарентних запошљавања којима се суштински крше права свих оних који покушавају да конкуришу за рад у јавном сектору, а немају иза себе политичку подршку", наглашава Грмуша.

Економиста Светлана Ценић каже да је нејасно како Влада Републике Српске не зна колико има запослених и коме даје плату.

"Сад треба да се прави некакав регистар који ће ко зна колико да кошта, а још 2005, када сам ја била министар финасија, поименице смо, без иједне марке, пописали све запослене, који сада, наравно, има пуно више", каже Ценићева.

Статистички подаци показују да се број запослених у државној управи, образовању и здравству са 50.700 у 2005. повећао на преко 64.000, колико их је било у прошлој години.

Кога и за шта плаћамо

Милко Грмуша каже да регистар треба да покаже не само колико имамо јавних службеника него и ко су ти људи, са каквим биографијама су добили посао, те какви су им радни успјеси и достигнућа.

"Циљ је да добијемо транспарентан регистар у којем би тачно знали кога и за шта плаћамо", наглашава Грмуша.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ММ

19.01.2017 07:14

ПРЕБАЦИТИ ЦЕ ОНИ ЊИХ У ДРЗАВНЕ КОМПАНИЈЕ КАО СТО ЈЕ ПРЕСЛА ГОСПОДЈА РАДОИЦИЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

аргентина

19.01.2017 09:17

Може ли ми ко потврдити да ли је тачна информација да у катастру у Бијељини ( зграда на каналу) ради око 50-так људи по уговору о дјелу, и тако већ 2 године , са тенденцијом да потраје 5 година. Како је то могуће, јер се уговор о дјелу ограничава на само 2 мјесеца.

Name

Бањалучанин

19.01.2017 09:26

Свести број запослених на нормалан,изједначити плате запосленима у Државној управи и Јавном предузећима и Установама, а не да чистачица у ЕПРС има плату као правник у Дому здравља или Комуналном. Затим плате у ДУ и ЈУ могу бити веће 15% од плата у реалном сектору, па ће инспекција гањати тајкуне да неплаћају радницима минималац. И нормално просјечна пензија 75% просјечне плате.

Name

Барбара Дрина

19.01.2017 09:36

Хоће ли они тај списак презентовати народу. Да народ види које паразите храни, па да се докопа усра...е мотке и рашћера багру. Нема нам спаса, догорило је до ноктију

Name

Гок

19.01.2017 09:00

И курта и мурта примани само за гласове све отпустит који неиспуњавају и немају знање а таких је висе од пола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

19.01.2017 10:28

Пуно снаша са дактилографским курсом. Има свој шалтер за возачку и то је то... Опет друга, иста таква је специјализована само за личне. Треца је закон у примању захтјева за пасош. Четврта није даље догурала од родног листа. Пета је бог у издавању ципсове потврде,мрак. Шеста је нешто ко Меси у фудбалу,за дрзављанство. Седма је задузена за сликање,. Осма је наорузана са пиштољем и све то цјели дан посматра. Девета је шефица,која се ко фол,за разлику од ових свих набројаних,разумије у осам материја. Десети је портир???Није ми јасно због чега. Једанеста је чистачица,шта даље речи.?.? Дванеста је задужена строго за смртни лист. Тринеста за вјенчани и брачно стање. ....и тако даље,све специјалци. А да, Четрнеста има најодговорнију функцју, продаја оне таксе.. Што пљунемо на њу.

Name

Кики

19.01.2017 09:27

Цуј незна нико...па имају копије платних листа и имана коме СЕ уплацује ..ИМА и цифра која лова оде мјесецно на та давања. То ДВА цовјека израцунску За дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АПМ

23.03.2017 01:05

Логицно :Д

Name

Проинтер

19.01.2017 09:38

Ево новог посла за Проинтера и сина Игора јер санкције које су уведене против преседника а тиме и РС нам не могу ниста. Проинтер је добио нови посао у Хидроелектранама на Требишњици и тиме се показао као једини поуздан добављац јавних предузеца РС. Лијеп поздрав од екипе из Проинтер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

19.01.2017 15:03

Поцео ММф да заврце уси, цупање тек следи.

ОДГОВОРИТЕ