Maratonac spava na zgarištu uz smeće

Eksplozija plinske boce razorila je kuću Dragutina Ugrenovića, poznatog po dugim pešačenjima i sportskom duhu, koji je za nekoliko minuta ostao bez imovine.

Republika Srpska 08.12.2016 | 15:46
Maratonac spava na zgarištu uz smeće
Vatra se nakon eksplozije u predsoblju, gde se nalazio šporet sa bocom, proširila na celu kuću. Izgoreli su aparati, instalacije, nameštaj, stolarija, popucali zidovi, urušili se stropovi.

Vatrogaci koji su iz Gradiške, udaljene tridesetak kilometara, stigli posle dojave Dragutinovih komšija, spasili su krov i zidove. Međutim, šteta je velika i za Dragutina koji živi sam - nenadoknadiva.

Najveći problem za njega je zima, jer osim ove kuće, nema drugog smeštaja.



"Nisam bio kod kuće u trenutku eksplozije plinske boce. Ujutro sam skuvao kafu, doručkovao i otišao. Policija i vatrogasci našli su me na putu blizu Donjih Podgradaca, prilikom povratka iz Gradiške.

Šokirao sam se kada su mi rekli da mi je izgorela kuća i da me traže, jer nisu bili sigurni da li sam ostao unutra ili izašao" ispričao nam je Dragutin pokazujući zgarište.

Smrad paljevine širio se dvorišten i okolinom.

"Najžalije mi je bicikla kojeg sam dobio na poklon posle pisanja u “EuroBlicu” o mojim svakodnevnim pešačenjima od Miloševog Brda do Gradiške i natrag. Volim sport, godinama radim u sportskim klubovima, najduže u FK „Kozara“ koja je moja velika ljubav" ispričao nam je Dragutin, pokazujući posledice eksplozije.



Najveći problem za njega je zima i hladnoća, jer su sve prostorije u kući uništene, a vetar duva sa svih strana.

"Nemam gde zimovati nego pod ovim garavim stropovima, u mraku, u smeću kojeg sada uklanjam. Imao sam još jedan peh, posekao sam se čisteći staklo i limove pa sam i zbog toga morao u Hitnu službu Doma zdravlja u Gradišku, gde su mi sanirali povrede", rekao nam je ovaj nesrećni 54-godišnjak kojem je, od sve imovine, ostao netaknut  traktor u obližnjoj šupi.

Kaže da su ga posetili predstavnici Centra za socijalni rad i nekoliko prijatelja koji su obećali pomoć. Ipak, ona je za sada skromna i nedovoljna da bi nadoknadila bar delić izgubljene imovine. Dragutinu su za sada najpreči prozor i vrata za bar jednu sobu, kako bi mogao konačiti i uređivati preostali deo kuće, gde više nema ni vode ni struje.



Dnevno pešači po 50 kilometara

Kada je pre nekoliko godina oboleo zbog viška kilograma, Dragutin je odlučio da vežbanjem i pešačenjem vrati se u normalan život. Smršao je 50 kilograma, a sportski duh zadržao.

Izvor: EuroBlic
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Komentari / 0

Ostavite komentar