Bijeljina: Radnici Toplane u štrajku

Radnici Gradske toplane u Bijeljini, njih 32, stupili su jutros u jednočasovni štrajk upozorenja, nezadovoljni neizmirenim obavezama prema njima.

Republika Srpska 08.11.2016 | 09:20
Bijeljina: Radnici Toplane u štrajku
Radnici su nezadovoljni, jer im nisu isplaćene tri plate, doprinosi za zdravstvo, kao i ni ostale obaveze prema zaposlenima.

"Zahtijevamo da nam se isplate zaostale plate, topli obrok i putni troškovi. Nadamo se da će nadležne institucije uslišiti naše molbe i da će nam pomoći da što prije prevaziđemo problem'', kažu nezadovoljni radnici.

Predsjednik Sindikalne organizacije Gradske toplane Radmilo Vojinović kaže da je ovo upozorenje nadležnima da će, ukoliko im ne budu izmirene plate i doprinosi, sa toplim obrokom i putnim troškovima, 15. novembra stupiti u generalni štrajk.



"Naši lični dohoci u Toplani su veoma niski i kao takvi se ne isplaćuju, a radnici su dovedeni na rub egzistencije. Zahtijevamo od nadležnih institucija, koje su upoznate sa katastrofalnim stanjem ove firme, da nam pomognu. Ukoliko nam se lični dohoci i doprinosi ne isplate do 15. novembra, stupićemo u generalni štrajk'', ističe za BN televiziju predsjednik Sindikalne organizacije Gradske toplane Bijeljina, Radmilo Vojinović.

Dvije trećine zaposlenih u Toplani prima minimalni lični dohodak, a ukupan dug prema njima iznosi oko 70.000 KM.



Prema Vojinovićevim riječima, svi nadležni su upoznati o današnjem štrajku upozorenja.

Vojinović je napomenuo da Toplana radi u izuzetno teškim uslovima, da iz dana u dan nabavlja ugalj, a jedina je toplana u Srpskoj koja posluje sa najmanje gubitaka.



"Pored neisplaćenih dugovanja, postoje i drugi problemi, kao što je stara mreža koju treba mijenjati, a troškovi su sve veći. Došli smo u jednu nezavidnu situaciju i položaj, gdje je došlo u pitanje poslovanje firme. Nismo sposobni servisirati sve naše troškove oko nabavke i osnovnog materijala, a što je još važnije, ni lična primanja zbog kojih svi dolaze na posao kako bi obezbjedili egzistenciju'', rekao je BN televiziji inžinjer Dragiša Tojić.



BN televizija

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

onetwo

08.11.2016 08:50

Cijena grijanja za pravna lica 5.80KM po kvadratnom metru, za fizička lica 2.75KM, naravno bez PDV-a. Cijena grijanja za zgrade sa sopstvenom kotlovnicom iznosi uglavnom oko 1,53KM sa PDV-om. Toplana godinama uzima ugalj najlošijeg kvaliteta, ne ulaže u dotrajalu mrežu, od afere sa nabavkom neispravnog kotla još se nisu oporavili.. A sada i štrajk. Gospodo iz gradske uprave dajte i nama malo javnih preduzeća da se i mi igramo..

ODGOVORITE
Name

vrs

08.11.2016 11:44

Grijanje na toplotnu pumpu je ispod marke cisto da znate a gradska toplana je trebala da bude dio grijanja na toplu vodu iz busotina samo da se mico trecina nije tu umijesao i to za pola od cifre

Name

nikola

08.11.2016 08:51

Narod je glasao za dodika a isto bi bilo da je bio i neki drugi jer para nema bankrot.Politicari su sve pokrali tako da narode glasali ste eto vam ga.

ODGOVORITE
Name

Zool

08.11.2016 09:59

Od kada to predsednik RS ima veze sa nabavkiom uglja za jednu toplanu?

Name

mohikanac

08.11.2016 10:15

Kakve veze ima Dodik sa gradskom toplanom u Bijeljini kada ovde nikada nisu nisu pobjedili na izborima.Ovo je dokaz da je lopovija zastupljena kod svih politicara i da se napadaju medjusobno zarad bolje licne pozicije a ne za bolje sutra gradjana i to je razlog zasto opozicija ne moze nista vladajucim Dodikovim lopovima.Sve u svemu zalosno a ostrasceni misle kada njihovi dodju u poziciju eto meda i mlijeka.

Name

Dragan

08.11.2016 08:54

Pa neka stave Dakica za direktora da uredi to.Ne znas gdje je bollje u putevima ili RT Ugljevik gdje DNS banda novi Micini partneri vode.

ODGOVORITE
Name

Zoki

08.11.2016 09:41

Zasto tomplana u Bijeljini ne predje na drvnu biomasu kojom obiluje Majevica. Kako su uradili u Prijedoru, banja Luci i Gradiski. daleko najjeftinije grijenja i ekoloski cisto. zaposlio bi se daleko veci broj radnika, a ovi ne bi imali problema plata. Grad treba da napravi posebnu firmu sa privatno javnim partnerstvom, kao sto funkcionise u cijelom svijetu

ODGOVORITE
Name

Prijedor

08.11.2016 09:47

Bijeljina pod hitno treba rjesavati problem grijanja. Kroz grad ne mozes proci zimi od dimnih gasova koji nastaju od uglja. Od gasifikacije nema nista i to je bar jasno. Grijanje na toplu vodu koaj bi se vadila iz busotina je preskupa investicija. Danas u zapadnoj Evropi mnogi gradovi po Austriji, Njemackoj, Svajcarskoj, itd se griju na drvnu biomasu. A okolina Buljeljine ima toliko drvnog otpada da moze zagrijavati nekoliko gradova a ne samo Bijeljinu

ODGOVORITE
Name

Semberac ali pravi

08.11.2016 10:17

Podržavam radnike Toplane. Zavrnite ventile i svi Mići u opštinu. Umjesto toplifikacije grada iz Banje Dvorovi, radi glupu gasifikaciju. A gasa ni na vidiku. Obično pranje para preko gasifikacije. Svako normalan bi prvo doveo gas do grada pa tek onda razvodio po gradu. Ali pošto je Mićo suvlasnik firme koja nam kopa i razvaljuje ulice, on to radi naopako.

ODGOVORITE
Name

M

08.11.2016 10:20

Najveci problem je nezainteresovana i neozbiljna vlast na svim nivoima u ovoj zemlji. Ima ljudi koji bi da nesto poprave,ali nisu podobni.

ODGOVORITE
Name

Tihi

08.11.2016 10:30

Bolje ne radit nego djaba radit ! Ja ne kontam ove ljude? Sta oni ocekuju i cekaju kad mjesec dana radis a ne dobijes platu koju si zaradio? Izgleda da im je posao hobi pa rade iz zadovoljstva a ne za platu? Kakav je ovo narod priglup to nije normalno.Pa ja bi poslije mjesec dana usao i trazio platu .Kad bi rekli nema para je bih rekao kad budete imali doci cu da radim a u medjuvremenu bi trazio nesto drugo ili lezao kuci. Bolje i to nego svako jutro na posao i radit za djabe !

ODGOVORITE
Name

bn

08.11.2016 10:30

Topli obrok, putni troskovi. Dali neko zna za to ko radi kod privatnika....

ODGOVORITE
Name

Piksi

08.11.2016 10:34

Političari i tajkuni gaze po sirotinji.

ODGOVORITE
Name

pero ložač

08.11.2016 16:29

Čuj štrajk? Koliko u Toplani ima stvarno radnika, koliko političkog otpada, počev od direktora, bivših direktora, do gospođe Vidaković koja daje izjavu a ni sama nezna šta radi u Toplani?! Žalosno, a tako nam je sve!

ODGOVORITE