Parastos za pokojnog mitropolita Nikolaja

U manastiru Uspenija Presvete Bogorodice u Dobrunu kod Višegradu danas je služena sveta arhijerejska liturgija i održan parastos povodom godišnjice upokojenja mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Republika Srpska 22.10.2016 | 13:29
Parastos za pokojnog mitropolita Nikolaja
Njegovo visokopreosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski i administrator mitropolije dabrobosanske Grigorije služio je svetu liturgiju u okviru koje je u čin đakona rukopoložen Vasilije Pajević.



Nakon upokojene liturgije za mitropolita Nikolaja, na parastosu, episkop Grigorije je istakao značaj njegovog duhovnog, prosvjetnog i neimarskog rada u vođenju mitropolije i to u najtežim, pa i ratnim uslovima za srpski narod i srpsku pravoslavnu crkvu u Republici Srpskoj.

„Podsjetili smo se danas na mitropolita Nikolaja dok je bio među nama, a sad je u carstvu Avrama, Jakova i svih predaka naših", rekao je episkop Grigorije.

On je naveo da se u tajni hrišćanske smrti, koju Bog dodjeljuje svojom besmrtnošću, događa se da se pravda pretvara u milost pa tako se i prelazi iz smrti u besmrtni život.

„Tako nekako smrt nema više moć, ona je gubi a pravda biva umivena milošću i život ponovo dobija besmrtnu moć“, dodao je episkop Grigorije.

Grigorije je poručio da je veoma važno kad smo na grobovima i kad se sjećamo svojih preminulih da znamo da su prošli smrt ali su doživjeli pravdu i milost.



Mitropolit dabrobosanski Nikolaj Mrđa preminuo je u 88. godini u fočanskoj bolnici 27. oktobra prošle godine. On je bio 60. mitropolit na tronu dabrobosanske mitropolije.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar