U svakoj smokvi živi osa?!

Iako se smokva često naziva caricom mediteranskog voća, ona tehnički spada u kategoriju cvijeća, a način njenog stvaranja je istovremeno fascinantan i zastrašujući.

Zanimljivosti 30.08.2016 | 13:37
U svakoj smokvi živi osa?!
Naučnici objašnjavaju da su smokve ustvari izokrenuti cvjetovi, a smokvino drvo ne cvjeta kao recimo drvo jabuke ili breskve. Njeni cvjetovi cvjetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije sazrijeva u voće koje jedemo, a ono nije samo jedna voćka, već njihov skup.

Ali, to nije jedino po čemu su smokve jedinstvene, piše Express.hr.

Budući da cvjetaju iznutra, smokvama je potreban specijalan proces oprašivanja jer ne mogu da se pouzdaju u pčele i vjetar, a tu nastupaju smokvine ose!

Smokva ne može da preživi bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a i ose ne mogu da žive bez smokvi jer tamo odlažu svoju larvu.

Ženka ose ulazi u mušku smokvu (čisto da znate, ne jedemo muške smokve). One se provlače kroz mali otvor u smokvu, ali kako tom prilikom slome noge, više ne mogu da izađu.

Muške bebe osa se rađaju bez krila, jer je jedina njihova funkcija da oplode ženke, tehnički njihove sestre, koje će prokopati tunel iz smokve. Ženke osa rade sve dalje, donoseći polen.

Nakon što osa umre u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, a koliko god to tužno zvučalo nužno je u procesu stvaranja ukusne smokve.

(Alo.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar