У свакој смокви живи оса?!

Иако се смоква често назива царицом медитеранског воћа, она технички спада у категорију цвијећа, а начин њеног стварања је истовремено фасцинантан и застрашујући.

Занимљивости 30.08.2016 | 13:37
У свакој смокви живи оса?!
Научници објашњавају да су смокве уствари изокренути цвјетови, а смоквино дрво не цвјета као рецимо дрво јабуке или брескве. Њени цвјетови цвјетају унутар крушколике капсуле, која касније сазријева у воће које једемо, а оно није само једна воћка, већ њихов скуп.

Али, то није једино по чему су смокве јединствене, пише Еxпресс.хр.

Будући да цвјетају изнутра, смоквама је потребан специјалан процес опрашивања јер не могу да се поуздају у пчеле и вјетар, а ту наступају смоквине осе!

Смоква не може да преживи без тих оса које шире њен генетски материјал, а и осе не могу да живе без смокви јер тамо одлажу своју ларву.

Женка осе улази у мушку смокву (чисто да знате, не једемо мушке смокве). Оне се провлаче кроз мали отвор у смокву, али како том приликом сломе ноге, више не могу да изађу.

Мушке бебе оса се рађају без крила, јер је једина њихова функција да оплоде женке, технички њихове сестре, које ће прокопати тунел из смокве. Женке оса раде све даље, доносећи полен.

Након што оса умре у унутрашњости смокве, она се разграђује, а колико год то тужно звучало нужно је у процесу стварања укусне смокве.

(Ало.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар