Tole: Rekli su nam "izvinite, ali tako moramo"!!!

Predsednik FSS Tomislav Karadžić ogorčen odlukom da Kosovo bude primljeno u UEFA. "Mnoge delegacije tih zemalja (koje su glasale za) su nam se izvinjavale i govorile kako moraju da slede uputstva političara", preneo je on.

Fudbal 04.05.2016 | 09:20
Tole: Rekli su nam "izvinite, ali tako moramo"!!!

Fudbalski savez Srbije, uprkos višegodišnjoj borbi i trudu, nije uspeo da spreči prijem Kosova u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA).

S obzirom na politički trenutak i s obzirom na to da politika gotovo uvek nekako ima primat nad sportom, odluka većine delegata Kongresa UEFA i nije neko iznenađenje. Posebno zato što je Kosovo već primljeno u druge sportske saveze (košarka, rukomet), pa i u Međunarodni olimpijski komitet... Za desetak dana treba očekivati da će Kosovo, iako nije član Ujedinjenih nacija, biti primljeno i u FIFA, a to znači da će od septembra igrati i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji (2018. godine).

"Rekao sam u svom govoru da je ovo politička odluka i da UEFA ovim činom otvara Pandorinu kutiju. Fudbal je danas poražen, fudbal se našao u raljama politike i ovo je potez UEFA koji može da ima nesagledive posledice po fudbal. Četiri godine FSS se borio i odbijao sve pokušaje samoproglašene države, a onda smo dobili najveći udarac od Međunarodnog olimpijskog komiteta, čiji prijem Kosova je bio posebno apostrofiran od strane kosovske delegacije. FSS i naša borba postali su mnogima smetnja i prepreka, ali protiv političke zloupotrebe fudbala nismo mogli", rezignirano je konstatovao predsednik FSS Tomislav Karadžić posle glasanja.

Iako je jedan od osnovnih postulata i načela UEFA - ne politici u fudbalu - taj postulat je pogažen u Budimpešti. I ne samo taj. Pogažen je i Statut UEFA, koji je ostao na snazi, jer nije prošao predlog da bude promenjen kako bi Kosovo ušlo na "legalan" način u UEFA.

Interesantno je šta je Karadžić još izjavio posle glasanja:

"UEFA ima 38 članica čije su vlade priznale nezavisnost samoproglašene države i došli smo zbilja u situaciju da se borimo sami protiv svih. Mnoge delegacije tih zemalja su nam se izvinjavale i govorile kako moraju da slede uputstva političara. U tako neravnopravnoj borbi uspeli smo da sprečimo promenu Statuta koja nam omogućava da nastavimo svoju borbu. I ovaj čin je neće zaustaviti, sada za sve naše ljude i klubove sa Kosova i Metohije, koji već funkcionišu u okviru našeg sistema".

Karadžić je naglasio da su mnogi delegati bili "pod pritiskom svojih vlada".

"Jednostavno su morali da slede političke odluke, a 38 vlada zemalja članica UEFA priznale su tvorevinu Kosovo... Rekao sam i ponoviću, ovo je tužan dan za fudbal i UEFA, jer su ovim činom uzdrmani temelji organizacije koja nije smela da poklekne pred političkim pritiscima".

Juče Gibraltar, sada samoproglašena država Kosovo, sutra ko zna ko?

"FS Gibraltara je, primera radi, dobio spor protiv UEFA pred Sportskim sudom u Lozani, a sada i protiv FIFA. Bilo je onih koji su mislili ili znali da bi možda i takozvano Kosovo postupilo na isti način, a UEFA bi onda plaćala papreno izgubljeni slučaj. Nije ovo dobro. FS Srbije jeste da se fudbal igra u svakom kutku kontinenta, ali osnovna pravila i propisi moraju da se poštuju, a ne da se menjaju preko noći. UEFA je to pokušala, delegati su tajnim glasanjem odbili. Sada se postavljaju mnoga pitanja, kako će reagovati one zemlje koje nisu priznale samoproglašenu državu? Kako organizovati utakmice, po kojem protokolu, sa kojim obeležjima? Ponavljam fudbal je danas izgubio, porazila ga je politika. Zloupotrebila i nanela mu udarac koji može da ostavi trajne i nesagledive posledice za ovu igru, kao i samu organizaciju", rekao je Tomislav Karadžić.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

B.L.

04.05.2016 07:27

Tako to rade nasi "prijatelji" iz EU po nalogu Amerike, a jos ako kojim slucajem na vlast dodje ona baba "cornea" (rogata) - bice mnogo "veselo".

ODGOVORITE
Name

Stokan

04.05.2016 07:54

Koji prijatelji vidoviti, valjda tu neračunaš ovih 38 zemalja koje su priznale Kosovo.Šta če tek biti kad HILARI bude predsjednica SAD.Teško nama Srbima. Zato SRBI svi u AMERIKU da glasamo za TRAMPA.

Name

Miki

04.05.2016 08:07

I tebe je dosta .

ODGOVORITE