Толе: Рекли су нам "извините, али тако морамо"!!!

Председник ФСС Томислав Караџић огорчен одлуком да Косово буде примљено у УЕФА. "Многе делегације тих земаља (које су гласале за) су нам се извињавале и говориле како морају да следе упутства политичара", пренео је он.

Фудбал 04.05.2016 | 09:20
Толе: Рекли су нам "извините, али тако морамо"!!!

Фудбалски савез Србије, упркос вишегодишњој борби и труду, није успео да спречи пријем Косова у Европску фудбалску унију (УЕФА).

С обзиром на политички тренутак и с обзиром на то да политика готово увек некако има примат над спортом, одлука већине делегата Конгреса УЕФА и није неко изненађење. Посебно зато што је Косово већ примљено у друге спортске савезе (кошарка, рукомет), па и у Међународни олимпијски комитет... За десетак дана треба очекивати да ће Косово, иако није члан Уједињених нација, бити примљено и у ФИФА, а то значи да ће од септембра играти и квалификације за Светско првенство у Русији (2018. године).

"Рекао сам у свом говору да је ово политичка одлука и да УЕФА овим чином отвара Пандорину кутију. Фудбал је данас поражен, фудбал се нашао у раљама политике и ово је потез УЕФА који може да има несагледиве последице по фудбал. Четири године ФСС се борио и одбијао све покушаје самопроглашене државе, а онда смо добили највећи ударац од Међународног олимпијског комитета, чији пријем Косова је био посебно апострофиран од стране косовске делегације. ФСС и наша борба постали су многима сметња и препрека, али против политичке злоупотребе фудбала нисмо могли", резигнирано је констатовао председник ФСС Томислав Караџић после гласања.

Иако је један од основних постулата и начела УЕФА - не политици у фудбалу - тај постулат је погажен у Будимпешти. И не само тај. Погажен је и Статут УЕФА, који је остао на снази, јер није прошао предлог да буде промењен како би Косово ушло на "легалан" начин у УЕФА.

Интересантно је шта је Караџић још изјавио после гласања:

"УЕФА има 38 чланица чије су владе признале независност самопроглашене државе и дошли смо збиља у ситуацију да се боримо сами против свих. Многе делегације тих земаља су нам се извињавале и говориле како морају да следе упутства политичара. У тако неравноправној борби успели смо да спречимо промену Статута која нам омогућава да наставимо своју борбу. И овај чин је неће зауставити, сада за све наше људе и клубове са Косова и Метохије, који већ функционишу у оквиру нашег система".

Караџић је нагласио да су многи делегати били "под притиском својих влада".

"Једноставно су морали да следе политичке одлуке, а 38 влада земаља чланица УЕФА признале су творевину Косово... Рекао сам и поновићу, ово је тужан дан за фудбал и УЕФА, јер су овим чином уздрмани темељи организације која није смела да поклекне пред политичким притисцима".

Јуче Гибралтар, сада самопроглашена држава Косово, сутра ко зна ко?

"ФС Гибралтара је, примера ради, добио спор против УЕФА пред Спортским судом у Лозани, а сада и против ФИФА. Било је оних који су мислили или знали да би можда и такозвано Косово поступило на исти начин, а УЕФА би онда плаћала папрено изгубљени случај. Није ово добро. ФС Србије јесте да се фудбал игра у сваком кутку континента, али основна правила и прописи морају да се поштују, а не да се мењају преко ноћи. УЕФА је то покушала, делегати су тајним гласањем одбили. Сада се постављају многа питања, како ће реаговати оне земље које нису признале самопроглашену државу? Како организовати утакмице, по којем протоколу, са којим обележјима? Понављам фудбал је данас изгубио, поразила га је политика. Злоупотребила и нанела му ударац који може да остави трајне и несагледиве последице за ову игру, као и саму организацију", рекао је Томислав Караџић.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Б.Л.

04.05.2016 07:27

Тако то раде наси "пријатељи" из ЕУ по налогу Америке, а јос ако којим слуцајем на власт додје она баба "цорнеа" (рогата) - бице много "весело".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

04.05.2016 07:54

Који пријатељи видовити, ваљда ту нерачунаш ових 38 земаља које су признале Косово.Шта че тек бити кад ХИЛАРИ буде предсједница САД.Тешко нама Србима. Зато СРБИ сви у АМЕРИКУ да гласамо за ТРАМПА.

Name

Мики

04.05.2016 08:07

И тебе је доста .

ОДГОВОРИТЕ