Analiza: Gdje je ABA liga u odnosu na Evroligu nakon posjete Bertomeua?

Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, bio je gost u Zagrebu i Beogradu, ali još nije poznat definitivan rasplet oko sudbine elitnog evropskog košarkaškog takmičenja.

Košarka 15.03.2016 | 23:00
Analiza: Gdje je ABA liga u odnosu na Evroligu nakon posjete Bertomeua?

Naime, još uvek nisu poznati odgovori na neka ključna pitanja:

1. Zašto Bertomeu nije iste uslove kao ABA, VTB i nemačkoj ligi postavio pred špansku, grčku i tursku ligu, nego njihovim klubovima daje mesto u Evroligi bez uslovljavanja? Budžet kluba pet miliona evra, blizina aerodroma, adekvatna dvorana, finansijski fer-plej...

2. Zašto bi za ponudu “jedan plus tri” glasali Slovenci, Makedonci i Bosanci kada oni u tom slučaju sigurno ostaju bez mogućnosti da igraju Evropu? I to ne samo ove godine nego i narednih. Jer u konstrukciji “jedan plus tri” mesta će biti rezervisana za Crvenu zvezdu, Partizan, Budućnost, Megu, Cedevitu i uskoro Cibonu. Takvom odlukom oni ostaju bez Evrope narednih godina.

3. Zašto bi za takav predlog glasala Budućnost kad ona neće igrati Evroligu jer ne ispunjava tehničke uslove? I to svi osim Podgoričana znaju. Zato se Bertomeu i susreo sa Zvezdom, Cedevitom i Partizanom, a nijednom sa čelnicima Budućnosti osim na sastanku ABA lige, gde je crnogorskog šampiona predstavljao Dragan Bokan, predsednik ABA lige.

Na kraju, i pitanje je šta će biti sa odnosom FIBA prema ABA ligi, odnosno nacionalnim savezima čiji klubovi čine regionalno takmičenje, za tri meseca ako FIBA postavi pitanje priznanja ABA lige kao što je to bio slučaj pre osam meseci.

Komentari / 0

Ostavite komentar