Анализа: Гдје је АБА лига у односу на Евролигу након посјете Бертомеуа?

Ђорди Бертомеу, први човек Евролиге, био је гост у Загребу и Београду, али још није познат дефинитиван расплет око судбине елитног европског кошаркашког такмичења.

Кошарка 15.03.2016 | 23:00
Анализа: Гдје је АБА лига у односу на Евролигу након посјете Бертомеуа?

Наиме, још увек нису познати одговори на нека кључна питања:

1. Зашто Бертомеу није исте услове као АБА, ВТБ и немачкој лиги поставио пред шпанску, грчку и турску лигу, него њиховим клубовима даје место у Евролиги без условљавања? Буџет клуба пет милиона евра, близина аеродрома, адекватна дворана, финансијски фер-плеј...

2. Зашто би за понуду “један плус три” гласали Словенци, Македонци и Босанци када они у том случају сигурно остају без могућности да играју Европу? И то не само ове године него и наредних. Јер у конструкцији “један плус три” места ће бити резервисана за Црвену звезду, Партизан, Будућност, Мегу, Цедевиту и ускоро Цибону. Таквом одлуком они остају без Европе наредних година.

3. Зашто би за такав предлог гласала Будућност кад она неће играти Евролигу јер не испуњава техничке услове? И то сви осим Подгоричана знају. Зато се Бертомеу и сусрео са Звездом, Цедевитом и Партизаном, а ниједном са челницима Будућности осим на састанку АБА лиге, где је црногорског шампиона представљао Драган Бокан, председник АБА лиге.

На крају, и питање је шта ће бити са односом ФИБА према АБА лиги, односно националним савезима чији клубови чине регионално такмичење, за три месеца ако ФИБА постави питање признања АБА лиге као што је то био случај пре осам месеци.

Коментари / 0

Оставите коментар