Voće i povrće koje će vas hidrirati

Poznato je da je čoveku dnevno potrebno oko osam čaša vode, ali organizam je moguće hidrirati i konzumacijom određenog voća i povrća.

Zdravlje 19.09.2015 | 10:30
Voće i povrće koje će vas hidrirati

Čovek tokom dana gubi tečnost, a pored unosa vode se preporučuju i sveži sokovi i voće i povrće. Telo konstantno menja oštećene ćelije novim, tako da su redovni obroci i unos tečnosti neophodni. Organizmu su potrebni i antioksidansi i hranljive materije.

Mango

Ako je vaša koža suva, jedite mango. Mango je bogat vitaminima i mineralima, posebno vitaminom A, koji normalizuje proizvodnju i životni vek ćelija kože. Mango poboljšava izgled kože i pomaže u borbi protiv akni, jer sprečava povećanu proizvodnju ćelija kože. Poznato je da mrtve ćelije u kombinaciji sa sebumom (prirodnim uljem kože) začepljuju pore. Dovoljno je pojesti tri ili četiri komadića manga uz svaki obrok. To će vas osvežiti i hidrirati.

Nar

Nar ima velike mogućnosti hidratacije, a bogat je izvor antioksidanasa. Jedinstvena kombinacija elemenata u naru povećava zaštitne sposobnosti krema za sunčanje, što sprečava oštećenje kože delovanjem sunca. Nar se može dodati u žitarice ili jogurt za doručak.

Avokado

Avokado možda ne izgleda kao voće koje hidrira, ali izgled vara. Bogat je kalijumom i sadrži zdrave masti i vlakna, što pomaže telu da zadržava vodu. Avokado sadrži i oleinsku kiselinu, koja poboljšava nivo masti u telu i pomaže u kontroli dijabetesa i holesterola.

Krastavac

Krastavci su ukusni, hrskavi i sadrže veoma malo kalorija, a sastoje se uglavnom od vode, zbog čega hidriraju telo. Izvor su minerala koji doprinosi jačanju vezivnog tkiva. Krastavac ne treba guliti, jer kora sadrži vitamine A i C, kao i folnu kiselinu.

Brokoli

Brokoli i drugo zeleno povrće poput spanaća odličan su izvor alfa-lipoične kiseline koja je snažan antioksidans i deluje protivupalno. Brokoli se može jesti i svež kao dodatak salatama.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar