Воће и поврће које ће вас хидрирати

Познато је да је човеку дневно потребно око осам чаша воде, али организам је могуће хидрирати и конзумацијом одређеног воћа и поврћа.

Здравље 19.09.2015 | 10:30
Воће и поврће које ће вас хидрирати

Човек током дана губи течност, а поред уноса воде се препоручују и свежи сокови и воће и поврће. Тело константно мења оштећене ћелије новим, тако да су редовни оброци и унос течности неопходни. Организму су потребни и антиоксиданси и хранљиве материје.

Манго

Ако је ваша кожа сува, једите манго. Манго је богат витаминима и минералима, посебно витамином А, који нормализује производњу и животни век ћелија коже. Манго побољшава изглед коже и помаже у борби против акни, јер спречава повећану производњу ћелија коже. Познато је да мртве ћелије у комбинацији са себумом (природним уљем коже) зачепљују поре. Довољно је појести три или четири комадића манга уз сваки оброк. То ће вас освежити и хидрирати.

Нар

Нар има велике могућности хидратације, а богат је извор антиоксиданаса. Јединствена комбинација елемената у нару повећава заштитне способности крема за сунчање, што спречава оштећење коже деловањем сунца. Нар се може додати у житарице или јогурт за доручак.

Авокадо

Авокадо можда не изгледа као воће које хидрира, али изглед вара. Богат је калијумом и садржи здраве масти и влакна, што помаже телу да задржава воду. Авокадо садржи и олеинску киселину, која побољшава ниво масти у телу и помаже у контроли дијабетеса и холестерола.

Краставац

Краставци су укусни, хрскави и садрже веома мало калорија, а састоје се углавном од воде, због чега хидрирају тело. Извор су минерала који доприноси јачању везивног ткива. Краставац не треба гулити, јер кора садржи витамине А и Ц, као и фолну киселину.

Броколи

Броколи и друго зелено поврће попут спанаћа одличан су извор алфа-липоичне киселине која је снажан антиоксиданс и делује противупално. Броколи се може јести и свеж као додатак салатама.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар