Srbac: Uskoro posao za 25 radnika

U bivšem objektu grčkog „Koligasa“ u Sitnešima, kojeg je kao hipoteku od Sberbanke kupila italijanska firma „Geo-pelet“, do kraja novembra ove godine biće otvoren pogon za proizvodnju „eko-peleta“ u kojem će zaposlenje naći najmanje 25 radnika.

Republika Srpska 18.09.2015 | 16:07
Srbac: Uskoro posao za 25 radnika

U rekonstrukciju hala i nabavku opreme i mašina, novi vlasnik će investirati nekoliko miliona maraka, kaže menadžer firme „Geo-pelet“ Slaven Tatić. On dodaje da su radovi u toku, kako oko objekta tako i na rješavanju pitanja kotlovnice i elektro-snabdjevanja, a već krajem ovog mjeseca treba da stignu i mašine iz inostranstva.

Fabrika ima 5.000 metara kvadratnih korisne površine, a u njoj će se godišnje preraditi 45.000 kubnih metara sirovine i proizvesti 15 hiljada tona gotovih proizvoda, eko-peleta, namjenjenog tržištu Evropske unije, a najviše u Italiji.

„Ovo je ogromna stvar za opštinu Srbac, jer otvaranje samo jednog radnog mjesta znači mnogo, a ovdje će egzistenciju obezbjediti 25 radnika i isto toliko dobavljača sirovine“, za BN televiziju kaže načelnik Srpca Drago Ćirić i dodaje da će se u ovom pogonu ostvarivati godišnji prihod od oko 5 miliona.

Ćirić dodaje da će se 30 odsto sirovine obezbjeđivati iz Hrvatske, 30 odsto od „Šuma Srpske“, a ostalo od dobavljača iz opštine Srbac. Sirovinu čini bukva, grab, jošika i drugo drveće osim hrasta i cera, dakle drvo bez tamina jer se radi o ekološkom gorivu koje ne zagađuje životnu sredinu i koje mora ispunjavati evropske standarde.

U novembru se očekuje probna proizvodnja, a u decembruu ili najdalje januaru naredne godine proizvodnja eko-peleta krenuće punim kapacitetom – kaža manadžer ove firme Slaven Tatić.

S. K.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

realista

18.09.2015 14:30

Vijest zaposljavanje 25 radnika!!!! A 500.000 gladnih samo u RS-u!!!!

ODGOVORITE
Name

Dobro

18.09.2015 18:03

Vijest da će se 25 radnika ZAPOSLITI je ljepša, nego da će se 25 radnika OTPUSTITI-ako je istinita.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

18.09.2015 18:07

Шта ћемо са другим народом гладним и незапослених на србачкој општини? Ако дуго чекамо на нова радна мјеста можемо само гладне и незапослене претворити у нове хајдуке који неће имати од чега да живе јер Турака више нема!

ODGOVORITE
Name

ranko

18.09.2015 21:22

Nema ništa od toga. To je onaj isti talijan Silvano koji je imao peletaru u Novom Gradu pa propo i osto dužan milione. Takvi samo kod nas dolaze.

ODGOVORITE