Србац: Ускоро посао за 25 радника

У бившем објекту грчког „Колигаса“ у Ситнешима, којег је као хипотеку од Сбербанке купила италијанска фирма „Гео-пелет“, до краја новембра ове године биће отворен погон за производњу „еко-пелета“ у којем ће запослење наћи најмање 25 радника.

Република Српска 18.09.2015 | 16:07
Србац: Ускоро посао за 25 радника

У реконструкцију хала и набавку опреме и машина, нови власник ће инвестирати неколико милиона марака, каже менаџер фирме „Гео-пелет“ Славен Татић. Он додаје да су радови у току, како око објекта тако и на рјешавању питања котловнице и електро-снабдјевања, а већ крајем овог мјесеца треба да стигну и машине из иностранства.

Фабрика има 5.000 метара квадратних корисне површине, а у њој ће се годишње прерадити 45.000 кубних метара сировине и произвести 15 хиљада тона готових производа, еко-пелета, намјењеног тржишту Европске уније, а највише у Италији.

„Ово је огромна ствар за општину Србац, јер отварање само једног радног мјеста значи много, а овдје ће егзистенцију обезбједити 25 радника и исто толико добављача сировине“, за БН телевизију каже начелник Српца Драго Ћирић и додаје да ће се у овом погону остваривати годишњи приход од око 5 милиона.

Ћирић додаје да ће се 30 одсто сировине обезбјеђивати из Хрватске, 30 одсто од „Шума Српске“, а остало од добављача из општине Србац. Сировину чини буква, граб, јошика и друго дрвеће осим храста и цера, дакле дрво без тамина јер се ради о еколошком гориву које не загађује животну средину и које мора испуњавати европске стандарде.

У новембру се очекује пробна производња, а у децембруу или најдаље јануару наредне године производња еко-пелета кренуће пуним капацитетом – кажа манаџер ове фирме Славен Татић.

С. К.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

реалиста

18.09.2015 14:30

Вијест запосљавање 25 радника!!!! А 500.000 гладних само у РС-у!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро

18.09.2015 18:03

Вијест да ће се 25 радника ЗАПОСЛИТИ је љепша, него да ће се 25 радника ОТПУСТИТИ-ако је истинита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

18.09.2015 18:07

Шта ћемо са другим народом гладним и незапослених на србачкој општини? Ако дуго чекамо на нова радна мјеста можемо само гладне и незапослене претворити у нове хајдуке који неће имати од чега да живе јер Турака више нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ранко

18.09.2015 21:22

Нема ништа од тога. То је онај исти талијан Силвано који је имао пелетару у Новом Граду па пропо и осто дужан милионе. Такви само код нас долазе.

ОДГОВОРИТЕ