Silikonske "petice" nisu više u modi

Menja se trend u estetskoj hirurgiji grudi, pa se veći implantati sada zamenjuju manjim. U svetu je primetan povratak prirodnim oblinama. Silikonski umeci mogu da se izvade za 10 minuta

Zdravlje 14.09.2015 | 15:30
Silikonske "petice" nisu više u modi

VELIKE silikonske grudi više nisu u modi. Najnoviji svetski trend je povratak prirodnim oblinama. Veći implantati se u svetu menjaju manjim, a estetski hirurzi potvrđuju da neke žene čak razmišljaju i da se upotpunosti reše silikona. To podrazumeva novu operaciju, ali stručnjaci uveravaju da ona kratko traje, laka je za izvođenje i gotovo da nema krvi.

Kod nas mnoge žene još žele "grudi kao dinje", pa su im i "petice" male, jer novi trendovi još nisu masovno usvojeni, ali mnoge su, ipak, odahnule što su proporcije ženskih oblina svedene na umerenu meru.

- Procedura uklanjanja silikonskih implantata je veoma jednostavna i bezbedna, a može da se radi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji i traje oko 10 minuta - objašnjava za "Novosti" primarijus dr Milan Colić, specijalista opšte hirurgije i jedan od vlasnika Klinike "Colić" u Beogradu. - Ovu proceduru retko radimo, i to najčešće u slučajevima kada se javi kontraktura kapsule koja obavija implantat, odnosno preterano stvaranje ožiljnog tkiva. Ono pritiska implantat što može da deformiše izgled grudi.

Naime, kada se ugradi silikonski umetak, organizam se brani od stranog tela tako što oko njega napravi kapsulu. To je tanak, providan i nežan omotač, koji podseća na balon od sapunice. U retkim slučajevima na njemu počne da se taloži kalcijum, slično procesu nastanka kamena u bubregu, što je indikacija za vađenje imlantata.

- U dosadašnjoj karijeri za 25 godina samo jednom sam vadio implantat ženi koja je to zahtevala, a da nisu postojale medicinske indikacije za to - objašnjava dr Colić. - Recimo, može da se desi da nakon izvesnog vremena grudi padnu, i tada možemo da uradimo korekciju i da ih podignemo. Nema potrebe da se silikoni uklanjaju, jer više nemaju rok trajanja 10 godina kao nekada, sada imaju doživotnu garanciju.

U slučaju kada umeci, ipak, moraju da se izvade, a omotač koji ih obavija je nepromenjen, on ostaje u telu i polako se resorbuje. Nakon tri do šest meseci potpuno nestaje. Ali, tada se javlja novi problem, višak kože na mestima gde je ranije bio implantat, ona je rastegnuta i ne može da se skupi.

- Zbog toga je estetski rezultat vađenja implantata dosta loš - ukazuje dr Colić. - Zato je bolja solucija da se stavi manji implantat sa suspenzijom.

 I ČIP U GRUDIMA

Najnoviji silikonski implantati imaće ugrađen čip. On će sadržati neophodne podatke sa imenom i prezimenom hirurga koji je uradio operaciju, datumom kada je urađena, serijskim brojem implantata.

- Ova novina neće biti prepreka da osoba koja ima čip u implantatau prođe, recimo kroz skener na aerodromu, već praktičan dodatak koji će na svakom mestu pružiti neophodne informacije - ističe primarijus dr Milan Colić.

Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Skeptik

15.09.2015 06:22

Ne bih rekao da je ovo tačno :)

ODGOVORITE