Силиконске "петице" нису више у моди

Мења се тренд у естетској хирургији груди, па се већи имплантати сада замењују мањим. У свету је приметан повратак природним облинама. Силиконски умеци могу да се изваде за 10 минута

Здравље 14.09.2015 | 15:30
Силиконске "петице" нису више у моди

ВЕЛИКЕ силиконске груди више нису у моди. Најновији светски тренд је повратак природним облинама. Већи имплантати се у свету мењају мањим, а естетски хирурзи потврђују да неке жене чак размишљају и да се употпуности реше силикона. То подразумева нову операцију, али стручњаци уверавају да она кратко траје, лака је за извођење и готово да нема крви.

Код нас многе жене још желе "груди као диње", па су им и "петице" мале, јер нови трендови још нису масовно усвојени, али многе су, ипак, одахнуле што су пропорције женских облина сведене на умерену меру.

- Процедура уклањања силиконских имплантата је веома једноставна и безбедна, а може да се ради у локалној или краткотрајној општој анестезији и траје око 10 минута - објашњава за "Новости" примаријус др Милан Цолић, специјалиста опште хирургије и један од власника Клинике "Цолић" у Београду. - Ову процедуру ретко радимо, и то најчешће у случајевима када се јави контрактура капсуле која обавија имплантат, односно претерано стварање ожиљног ткива. Оно притиска имплантат што може да деформише изглед груди.

Наиме, када се угради силиконски уметак, организам се брани од страног тела тако што око њега направи капсулу. То је танак, провидан и нежан омотач, који подсећа на балон од сапунице. У ретким случајевима на њему почне да се таложи калцијум, слично процесу настанка камена у бубрегу, што је индикација за вађење имлантата.

- У досадашњој каријери за 25 година само једном сам вадио имплантат жени која је то захтевала, а да нису постојале медицинске индикације за то - објашњава др Цолић. - Рецимо, може да се деси да након извесног времена груди падну, и тада можемо да урадимо корекцију и да их подигнемо. Нема потребе да се силикони уклањају, јер више немају рок трајања 10 година као некада, сада имају доживотну гаранцију.

У случају када умеци, ипак, морају да се изваде, а омотач који их обавија је непромењен, он остаје у телу и полако се ресорбује. Након три до шест месеци потпуно нестаје. Али, тада се јавља нови проблем, вишак коже на местима где је раније био имплантат, она је растегнута и не може да се скупи.

- Због тога је естетски резултат вађења имплантата доста лош - указује др Цолић. - Зато је боља солуција да се стави мањи имплантат са суспензијом.

 И ЧИП У ГРУДИМА

Најновији силиконски имплантати имаће уграђен чип. Он ће садржати неопходне податке са именом и презименом хирурга који је урадио операцију, датумом када је урађена, серијским бројем имплантата.

- Ова новина неће бити препрека да особа која има чип у имплантатау прође, рецимо кроз скенер на аеродрому, већ практичан додатак који ће на сваком месту пружити неопходне информације - истиче примаријус др Милан Цолић.

Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Скептик

15.09.2015 06:22

Не бих рекао да је ово тачно :)

ОДГОВОРИТЕ