Jedan položaj za spavanje najviše doprinosi zdravlju mozga

Dovoljno dubokog sna svake večeri omogućava mozgu da se očisti od štetnih materija koje bi mogle da dovedu do razvoja Alchajmerove bolesti, tvrde naučnici. Nova studija utvrdila je da položaj prilikom spavanja igra ključnu ulogu i da je spavanje na boku zapravo najzdravije za mozak.

Zdravlje 17.08.2015 | 10:00
Jedan položaj za spavanje najviše doprinosi zdravlju mozga

Spavanje na boku je najčešći položaj za spavanje kod ljudi, a još zanimljivije je što je ovaj položaj uobičajen i za divlje životinje. Naučnici su takođe utvrdili da se spavanjem na boku podstiče izbacivanje štetnih materija iz mozga, a da je za to zadužen glimfatički sistem.

Slično limfnom sistemu u telu, glimfatički sistem je zadužen specijalno za čišćenje mozga od štetnih materija, pogotovo od amiloid beta i tau proteina za koje se veruje da dovode do Alchajmerove bolesti i ostalih neurodegenerativnih oboljenja.

Glimfatički sistem je najaktivniji dok spavamo, te su zato naučnici želeli da utvrde kako poza u kojoj spavamo utiče na njega. Proučavanjem položaja spavanja glodara na stomaku, na boku i na leđima utvrđeno je da im se za 25 odsto bolje očistio mozak od amiloid beta proteina dok su spavali na boku.

Glimfatički sistem se sastoji od kanala koji se nalaze odmah pored krvnih sudova u mozgu, a kroz te kanale prolazi likvor i dopire i do najdubljih delova mozga. Štetne materije iz limfnog sistema se potom čiste putem krvi.

Veličina ovih kanala se tokom spavanja uveća i za 60 posto da bi likvor mogao brže da struji kroz njih, a prilikom spavanja na boku se omogućava brži i lakši proces čišćenja. Takođe je jako bitno dobro se naspavati i spavati najmanje šest sati.

Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

logger

30.08.2015 09:35

TEST

ODGOVORITE