Један положај за спавање највише доприноси здрављу мозга

Довољно дубоког сна сваке вечери омогућава мозгу да се очисти од штетних материја које би могле да доведу до развоја Алцхајмерове болести, тврде научници. Нова студија утврдила је да положај приликом спавања игра кључну улогу и да је спавање на боку заправо најздравије за мозак.

Здравље 17.08.2015 | 10:00
Један положај за спавање највише доприноси здрављу мозга

Спавање на боку је најчешћи положај за спавање код људи, а још занимљивије је што је овај положај уобичајен и за дивље животиње. Научници су такође утврдили да се спавањем на боку подстиче избацивање штетних материја из мозга, а да је за то задужен глимфатички систем.

Слично лимфном систему у телу, глимфатички систем је задужен специјално за чишћење мозга од штетних материја, поготово од амилоид бета и тау протеина за које се верује да доводе до Алцхајмерове болести и осталих неуродегенеративних обољења.

Глимфатички систем је најактивнији док спавамо, те су зато научници желели да утврде како поза у којој спавамо утиче на њега. Проучавањем положаја спавања глодара на стомаку, на боку и на леђима утврђено је да им се за 25 одсто боље очистио мозак од амилоид бета протеина док су спавали на боку.

Глимфатички систем се састоји од канала који се налазе одмах поред крвних судова у мозгу, а кроз те канале пролази ликвор и допире и до најдубљих делова мозга. Штетне материје из лимфног система се потом чисте путем крви.

Величина ових канала се током спавања увећа и за 60 посто да би ликвор могао брже да струји кроз њих, а приликом спавања на боку се омогућава бржи и лакши процес чишћења. Такође је јако битно добро се наспавати и спавати најмање шест сати.

Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

логгер

30.08.2015 09:35

ТЕСТ

ОДГОВОРИТЕ