Švajcarci testiraju dronove za dostavu pošte

Očekuje se da će proći bar još 5 godina dok ovi dronovi ne uđu u širu primenu, a plan je da se do tada reše tehničke prepreke, ali i urede pravni okviri za dronove

Zanimljivosti 10.07.2015 | 10:57
Švajcarci testiraju dronove za dostavu pošte

Švajcarska pošta objavila je ove nedelje kako su počeli da testiraju dronove za dostavu paketa, ali i kako se očekuje da ovakvi 'leteći poštari' u široku primenu neće ući još barem pet godina.

Iz pošte su rekli kako će prvi testovi trajati do kraja jula. Dronovi sa osam propelera su vrlo laki i mogu teret težak do kilograma na jednom punjenju prevesti do 10 kilometara udaljenosti. Same letelice su automatizirane i trebalo bi da lete po unapred definisanoj sigurnoj putanji. Upravo vreme do široke primene koristiće da bi testirali sve sigurnosne aspekte, ali i da se uredi sva regulativa.

Inače, ovakvo slanje paketa u Švajcarskoj bi moglo biti korisno zbog brojnih udaljenih i teško dostupnih alpskih sela. Sada će se uglavnom koristiti u kriznim situacijama, što bi moglo uključivati dostavu namirnica i drugih stvari u područja koja su odsečena nakon oluja, piše Guardian.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dron

11.07.2015 05:00

Odsečeno selo usled oluje pa će dronom dostavljati poštu-hajde. Kako dron može letjeti kad vetar duva a kamoli kad je oluja i još da nosi teret? Dronovi će nositi skenere bar koda kojim će čitati čipove iz ličnih karata i dokumenata i time znati gdje ko u kom momemtu,radi toga i jeste kamuflaža pošta.

ODGOVORITE