Швајцарци тестирају дронове за доставу поште

Очекује се да ће проћи бар још 5 година док ови дронови не уђу у ширу примену, а план је да се до тада реше техничке препреке, али и уреде правни оквири за дронове

Занимљивости 10.07.2015 | 10:57
Швајцарци тестирају дронове за доставу поште

Швајцарска пошта објавила је ове недеље како су почели да тестирају дронове за доставу пакета, али и како се очекује да овакви 'летећи поштари' у широку примену неће ући још барем пет година.

Из поште су рекли како ће први тестови трајати до краја јула. Дронови са осам пропелера су врло лаки и могу терет тежак до килограма на једном пуњењу превести до 10 километара удаљености. Саме летелице су аутоматизиране и требало би да лете по унапред дефинисаној сигурној путањи. Управо време до широке примене користиће да би тестирали све сигурносне аспекте, али и да се уреди сва регулатива.

Иначе, овакво слање пакета у Швајцарској би могло бити корисно због бројних удаљених и тешко доступних алпских села. Сада ће се углавном користити у кризним ситуацијама, што би могло укључивати доставу намирница и других ствари у подручја која су одсечена након олуја, пише Гуардиан.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дрон

11.07.2015 05:00

Одсечено село услед олује па ће дроном достављати пошту-хајде. Како дрон може летјети кад ветар дува а камоли кад је олуја и још да носи терет? Дронови ће носити скенере бар кода којим ће читати чипове из личних карата и докумената и тиме знати гдје ко у ком момемту,ради тога и јесте камуфлажа пошта.

ОДГОВОРИТЕ