Polne bolesti vrebaju iz bazena

Zbog nesnosnih vrućina na bazenima širom Srbije porastao je broj kupača, a s njima i broj onih koji su "pokupili" kožne gljivične i ginekološke infekcije i bakterije, upozoravaju lekari.

Zdravlje 09.07.2015 | 13:02
Polne bolesti vrebaju iz bazena

Svetlana Ražnatović, ginekolog u "Narodnom frontu", kaže da se posebno treba čuvati bakterijskih infekcija koje izazivaju hlamidija, mikoplazma i ureaplazma, kao i virusnih herpesa.

"Iako se ove infekcije uglavnom prenose seksualnim putem, mogu se dobiti i preko peškira, u kontaktu mikroba sa sluznicom vagine, objašnjava dr. Ražnatović.

Obavezno lečenje

Damama se savetuje da redovno menjaju kupaći kostim i da ne sede u mokrom kupaćem ili na vlažnom peškiru. Današnje devojke često koriste tampone, pa bi nakon svakog boravka u vodi trebalo da promene tampon i kupaći. Mogu se javiti gljivice svake vrste, a ako se ph vagine promeni, može doći do javljanja tegoba u vidu žarenja, peckanja i pojačanog sekreta, i u tom slučaju obavezno je lečenje, objašnjava za Blic dr. Ražnatović.

Alergija na hlor

Doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević kaže za Blic da su u poslednje vreme pojačane enterovirusne infekcije, kao i infekcije mokraćnih puteva i bešike, i naglašava obavezno tuširanje pre i posle kupanja u bazenu.

"Može doći do prehlade, ali i pojave alergije na hlor, kožnih i gljivičnih oboljenja, a najviše stradaju stopala. Ljudima alergičnim na hlor savetuje se dodatan oprez i korišćenje zatvorenih bazena, jer velika koncentracija hlora može izazvati jaku alergiju, a nekad čak i gušenje", kaže doktorka Dimitrijević i savetuje da se treba obavezno obratiti lekaru ako dođe do pojave neke infekcije. Među njima najčešće su one izazvane ešerihijom koli, crevne infekcije, infekcije uha i kože. Ovakve infekcije češće su kod žena nego kod muškaraca.

Posle kupanja u bazenu zdravstvene smetnje koje se mogu javiti

-prehlada
-alergija na hlor koja može izazvati gušenje
-kožna i gljivična oboljenja
-infekcija ešerihijom koli
-crevne infekcije
-infekcije uha i oka (konjuktivitis)
-urinarne i vaginalne infekcije (hlamidija i mikoplazma)
-upale bešike i jajnika

Kako da se sačuvate na bazenu

-tuširajte se pre i posle kupanja u bazenu
-nosite kapu i naočare za plivanje
-redovno presvlačite kupaći kostim
-ne sedite u mokrim stvarima
-tampon menjajte nakon svakog boravka u vodi
-redovno se mažite kremom za sunčanje
-ne zadržavajte se u vodi predugo

Srbija danas

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Role

10.07.2015 07:34

E kad dokrtorka piše o "alergiji" na hlor, onda znaš da je zdravstvo otišlo u P.M.

ODGOVORITE