Полне болести вребају из базена

Због несносних врућина на базенима широм Србије порастао је број купача, а с њима и број оних који су "покупили" кожне гљивичне и гинеколошке инфекције и бактерије, упозоравају лекари.

Здравље 09.07.2015 | 13:02
Полне болести вребају из базена

Светлана Ражнатовић, гинеколог у "Народном фронту", каже да се посебно треба чувати бактеријских инфекција које изазивају хламидија, микоплазма и уреаплазма, као и вирусних херпеса.

"Иако се ове инфекције углавном преносе сексуалним путем, могу се добити и преко пешкира, у контакту микроба са слузницом вагине, објашњава др. Ражнатовић.

Обавезно лечење

Дамама се саветује да редовно мењају купаћи костим и да не седе у мокром купаћем или на влажном пешкиру. Данашње девојке често користе тампоне, па би након сваког боравка у води требало да промене тампон и купаћи. Могу се јавити гљивице сваке врсте, а ако се пх вагине промени, може доћи до јављања тегоба у виду жарења, пецкања и појачаног секрета, и у том случају обавезно је лечење, објашњава за Блиц др. Ражнатовић.

Алергија на хлор

Докторка опште праксе Невенка Димитријевић каже за Блиц да су у последње време појачане ентеровирусне инфекције, као и инфекције мокраћних путева и бешике, и наглашава обавезно туширање пре и после купања у базену.

"Може доћи до прехладе, али и појаве алергије на хлор, кожних и гљивичних обољења, а највише страдају стопала. Људима алергичним на хлор саветује се додатан опрез и коришћење затворених базена, јер велика концентрација хлора може изазвати јаку алергију, а некад чак и гушење", каже докторка Димитријевић и саветује да се треба обавезно обратити лекару ако дође до појаве неке инфекције. Међу њима најчешће су оне изазване ешерихијом коли, цревне инфекције, инфекције уха и коже. Овакве инфекције чешће су код жена него код мушкараца.

После купања у базену здравствене сметње које се могу јавити

-прехлада
-алергија на хлор која може изазвати гушење
-кожна и гљивична обољења
-инфекција ешерихијом коли
-цревне инфекције
-инфекције уха и ока (коњуктивитис)
-уринарне и вагиналне инфекције (хламидија и микоплазма)
-упале бешике и јајника

Како да се сачувате на базену

-туширајте се пре и после купања у базену
-носите капу и наочаре за пливање
-редовно пресвлачите купаћи костим
-не седите у мокрим стварима
-тампон мењајте након сваког боравка у води
-редовно се мажите кремом за сунчање
-не задржавајте се у води предуго

Србија данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Роле

10.07.2015 07:34

Е кад докрторка пише о "алергији" на хлор, онда знаш да је здравство отишло у П.М.

ОДГОВОРИТЕ