Proteini u ishrani povećavaju rizik od debljanja?

Ishrana bogata proteinima zapravo povećava rizik od gojenja, pa čak i umiranja kod osoba koje pate od srčanih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Zdravlje 11.05.2015 | 08:00
Proteini u ishrani povećavaju rizik od debljanja?

Studija koja je obuhvatila 7.000 muškaraca i žena pokazala je da osobe koje unose velike količine proteina mogu da se ugoje na duže staze.

Španski istraživači analizirali su podatke dobijene ispitivanjem 7.447 muškaraca starosti između 55 i 88 godina i žena starih između 60 i 80 godina u periodu od 2003. do 2009.

Niko od ispitanika nije imao srčana oboljenja na početku studije, ali su zbog telesne težine i zdravstvenog stanja bili u riziku od istih.

Studija je pokazala da je povećan unos proteina povezan sa 90 odsto većim rizikom od gojenja, u odnosu na ishranu u kojoj su proteini zamenjeni ugljenim hidratima.

Ukupni unos proteina povezan je sa 59 odsto većim rizikom od smrti usled srčanih problema, u odnosu na ishranu zasnovanu na ugljenim hidratima.

Vođa studije doktor Hordi Salas Salvado sa Virgili Univerziteta kaže da za sada nisu pronađeni dokazi da visokoproteinska ishrana podstiče mršavljenje.

Istraživanje je predstavljeno na Evropskom kongresu o gojaznosti održanom u Pragu.

Izvor: B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nenad

11.05.2015 13:34

...Ukoliko ne bismo unosili proteine onda bi se ugojili, jer su proteini sastavni dio misicne mase (koja zapravo i trosi masti i ugljene hidrate koje unosimo). Treba shvatiti da se protein uvijek u organizmu moze transformisati u energiju ukoliko je potrebna, a ukoliko ne, onda se ugradjuje u misicnu masu. Nasuprot, masti i ugljeni hidrati nikada ne mogu biti iskorisceni za misicnu masu, nego samo kao izvor energije, a ukoliko je visak energije onda se taloze u masno tkivo...zakljucak, unos proteina samo moze da potpomogne mrsanju a nikako da ima suprotan efekat.

ODGOVORITE