Протеини у исхрани повећавају ризик од дебљања?

Исхрана богата протеинима заправо повећава ризик од гојења, па чак и умирања код особа које пате од срчаних болести, показало је ново истраживање.

Здравље 11.05.2015 | 08:00
Протеини у исхрани повећавају ризик од дебљања?

Студија која је обухватила 7.000 мушкараца и жена показала је да особе које уносе велике количине протеина могу да се угоје на дуже стазе.

Шпански истраживачи анализирали су податке добијене испитивањем 7.447 мушкараца старости између 55 и 88 година и жена старих између 60 и 80 година у периоду од 2003. до 2009.

Нико од испитаника није имао срчана обољења на почетку студије, али су због телесне тежине и здравственог стања били у ризику од истих.

Студија је показала да је повећан унос протеина повезан са 90 одсто већим ризиком од гојења, у односу на исхрану у којој су протеини замењени угљеним хидратима.

Укупни унос протеина повезан је са 59 одсто већим ризиком од смрти услед срчаних проблема, у односу на исхрану засновану на угљеним хидратима.

Вођа студије доктор Хорди Салас Салвадо са Виргили Универзитета каже да за сада нису пронађени докази да високопротеинска исхрана подстиче мршављење.

Истраживање је представљено на Европском конгресу о гојазности одржаном у Прагу.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ненад

11.05.2015 13:34

...Уколико не бисмо уносили протеине онда би се угојили, јер су протеини саставни дио мисицне масе (која заправо и троси масти и угљене хидрате које уносимо). Треба схватити да се протеин увијек у организму мозе трансформисати у енергију уколико је потребна, а уколико не, онда се уградјује у мисицну масу. Насупрот, масти и угљени хидрати никада не могу бити искорисцени за мисицну масу, него само као извор енергије, а уколико је висак енергије онда се талозе у масно ткиво...закљуцак, унос протеина само мозе да потпомогне мрсању а никако да има супротан ефекат.

ОДГОВОРИТЕ