UEFA: Inter i Roma među kažnjenima! Zbog para!

UEFA je na svom sajtu objavila spisak klubova koji će trpeti sankcije zbog kršenja "ffp" pravila: Inter, Roma, Monako, Bešiktaš, Krasnodar, Lokomotiva Moskva, Sporting, Roštov, Kardemir, CSKA Sofija...

Fudbal 09.05.2015 | 14:20
UEFA: Inter i Roma među kažnjenima! Zbog para!

Inter, Roma, Monako, Bešiktaš, Krasnodar, Lokomotiva Moskva, Sporting, Roštov, Kardemir, CSKA Sofija...

To je spisak od deset klubova s kojima su agenti UEFA postigli dogovore oko sanacije već napravljene štete zbog kršenja pravila "finansijskog fer-pleja". Međutim, ova "sanacija štete" može glatko da se razume i kao kazna i kao nametnuta mera štednje, pa možemo bez problema da kažemo da je ovog petka popodne UEFA kaznila ovih deset klubova.

Imena srpskih klubova, pre svega Crvene zvezde koja je prošle sezone bila suspendovana, tj. Izbačena iz evro-kupova, nisu pominjana. To ne znači da Crvena zvezda, ali i ostali, neće biti predmet rasprave u Nionu u nedeljama koje dolaze.

Crveno-beli su na dobrom putu da se konsoliduju i ispune uslove (nagomilane) za ovo leto, kako i drugu godinu ne bi doživeli izbacivanje iz Evrope. Prethodnih dana pisalo se o tome da je aktuelna Uprava kluba, u dogovoru sa sponzorom "Gaspromom", izdejstvovala kompletnu godišnju sumu od 4,5 miliona evra već sada i da je servisirala najveći deo uslova za dobijanje licence. Prema saznanjima MONDA, Zvezda je od "Gasproma" i još nekih sponzora iz Rusije i zemlje, u prethodnim nedeljama obezbedila oko sedam miliona evra. Račun je odblokiran posle 507 dana, što je još jedna od stvari koja bi mogla da bude "plus" u Nionu.

Naime, kod svih deset nabrojanih klubova uočene su nepravilnosti, odnosno u prethodnom periodu pronađeni su znatno veći troškovi, od prihoda, pa je svaki od nabrojanih klubova pristao da bude deo detaljnog monitoringa u godinama koje dolaze, primera radi UEFA će pratiti poslovanje Intera bez presedana do 2019. godine, sve i ako "nerazuri" za godinu dana nadoknade gubitke koje su napravili.

Svaki od ovih deset klubova napravio je specifičan dogovor sa UEFA i preuzeo određene obaveze. Mi ćemo se detaljno pozabaviti slučajevima Intera i Rome.

Nijedan od deset klubova nije "a priori" suspendovan i izbačen, ali je svaki preuzeo na sebe veoma oštre mere štednje i prihvatio da bude deo konstantnog monitoringa u narednih nekoliko godina, kako bi se moguće teške posledice izbegle.

Ali, napomenuto je, da će svako kršenje preuzetih obaveza, pa čak i neuspeh u sprovođenju restrikcija, biti oštro kažnjeno.

Štednja može da počne!

INTER

Već smo rekli da je italijanski gigant, kojeg je jesenas legendarni Masimo Morati prodao indonežanskom biznismenu Eriku Tohiru, pristao da bude pod stalnom prismotrom UEFA do 2019. godine.

Inter je pristao da do kraja fiskalne 2016. godine zamrzne zapošljavanje novih ljudi i uvede restrikciju u angažovanju novih igrača. Takođe, Inter se obavezao da maksimalni gubitak za fiskalnu 2016. godinu ne sme da bude veći od 30 miliona evra, a da u 2017. mora da posluje na pozitivnoj nuli.

Internacionale je prihvatio i da limitira broj igrača registrovanih za UEFA takmičenja (ako ih izbori za sezonu 2015/16). U tom slučaju, Inter u Ligi Evrope ne bi smeo da ima više od 21 igrača, a u sezoni 2016/17 ne više od 22. UEFA će dozvoliti i 25 igrača, ako Inter u međuvremenu načini ozbiljne korake na ozdravljenju finansija.

Takođe, UEFA je tražila od Intera da bude konsultovana kod bilo koje kupovine fudbalera. U zavisnosti od toga kako se "nerazuri" budu finansijski konsolidovali, toliko će i novih igrača moći da angažuje.

Klub se obavezao da će obezbediti prohodnost određenom broju igrača iz svoje Akademije.

ROMA

Roma je u nešto boljoj poziciji od Intera, tim pre što će verovatno izboriti plasman u Ligu šampiona naredne sezone, a to će joj garantovati ne male prihode. Ipak, klub se obavezao da bude u stalnom kontaktu sa UEFA do 2018. godine i da neće napraviti deficit veći od 30 miliona u 2015. i 2016. godini, a da će do 2017. poslovati na "pozitivnoj nuli".

Roma će naredne sezone moći da registruje samo 22 igrača za UEFA takmičenja. Kao i u slučaju Intera, Roma će morati da kalkuliše sa transferima i potpisuje igrače samo ukoliko pre toga ispuni sve što se od nje očekuje.

I Inter i Roma mogli bi da budu oštro kažnjeni ukoliko na ovom putu ne pokažu pozitivne rezultate, Interu preti kazna od 30 miliona evra, a Romi od šest.

Veoma slična situacija je i sa ostalim klubovima.

Komentari / 0

Ostavite komentar