УЕФА: Интер и Рома међу кажњенима! Због пара!

УЕФА је на свом сајту објавила списак клубова који ће трпети санкције због кршења "ффп" правила: Интер, Рома, Монако, Бешикташ, Краснодар, Локомотива Москва, Спортинг, Роштов, Кардемир, ЦСКА Софија...

Фудбал 09.05.2015 | 14:20
УЕФА: Интер и Рома међу кажњенима! Због пара!

Интер, Рома, Монако, Бешикташ, Краснодар, Локомотива Москва, Спортинг, Роштов, Кардемир, ЦСКА Софија...

То је списак од десет клубова с којима су агенти УЕФА постигли договоре око санације већ направљене штете због кршења правила "финансијског фер-плеја". Међутим, ова "санација штете" може глатко да се разуме и као казна и као наметнута мера штедње, па можемо без проблема да кажемо да је овог петка поподне УЕФА казнила ових десет клубова.

Имена српских клубова, пре свега Црвене звезде која је прошле сезоне била суспендована, тј. Избачена из евро-купова, нису помињана. То не значи да Црвена звезда, али и остали, неће бити предмет расправе у Ниону у недељама које долазе.

Црвено-бели су на добром путу да се консолидују и испуне услове (нагомилане) за ово лето, како и другу годину не би доживели избацивање из Европе. Претходних дана писало се о томе да је актуелна Управа клуба, у договору са спонзором "Гаспромом", издејствовала комплетну годишњу суму од 4,5 милиона евра већ сада и да је сервисирала највећи део услова за добијање лиценце. Према сазнањима МОНДА, Звезда је од "Гаспрома" и још неких спонзора из Русије и земље, у претходним недељама обезбедила око седам милиона евра. Рачун је одблокиран после 507 дана, што је још једна од ствари која би могла да буде "плус" у Ниону.

Наиме, код свих десет набројаних клубова уочене су неправилности, односно у претходном периоду пронађени су знатно већи трошкови, од прихода, па је сваки од набројаних клубова пристао да буде део детаљног мониторинга у годинама које долазе, примера ради УЕФА ће пратити пословање Интера без преседана до 2019. године, све и ако "неразури" за годину дана надокнаде губитке које су направили.

Сваки од ових десет клубова направио је специфичан договор са УЕФА и преузео одређене обавезе. Ми ћемо се детаљно позабавити случајевима Интера и Роме.

Ниједан од десет клубова није "а приори" суспендован и избачен, али је сваки преузео на себе веома оштре мере штедње и прихватио да буде део константног мониторинга у наредних неколико година, како би се могуће тешке последице избегле.

Али, напоменуто је, да ће свако кршење преузетих обавеза, па чак и неуспех у спровођењу рестрикција, бити оштро кажњено.

Штедња може да почне!

ИНТЕР

Већ смо рекли да је италијански гигант, којег је јесенас легендарни Масимо Морати продао индонежанском бизнисмену Ерику Тохиру, пристао да буде под сталном присмотром УЕФА до 2019. године.

Интер је пристао да до краја фискалне 2016. године замрзне запошљавање нових људи и уведе рестрикцију у ангажовању нових играча. Такође, Интер се обавезао да максимални губитак за фискалну 2016. годину не сме да буде већи од 30 милиона евра, а да у 2017. мора да послује на позитивној нули.

Интернационале је прихватио и да лимитира број играча регистрованих за УЕФА такмичења (ако их избори за сезону 2015/16). У том случају, Интер у Лиги Европе не би смео да има више од 21 играча, а у сезони 2016/17 не више од 22. УЕФА ће дозволити и 25 играча, ако Интер у међувремену начини озбиљне кораке на оздрављењу финансија.

Такође, УЕФА је тражила од Интера да буде консултована код било које куповине фудбалера. У зависности од тога како се "неразури" буду финансијски консолидовали, толико ће и нових играча моћи да ангажује.

Клуб се обавезао да ће обезбедити проходност одређеном броју играча из своје Академије.

РОМА

Рома је у нешто бољој позицији од Интера, тим пре што ће вероватно изборити пласман у Лигу шампиона наредне сезоне, а то ће јој гарантовати не мале приходе. Ипак, клуб се обавезао да буде у сталном контакту са УЕФА до 2018. године и да неће направити дефицит већи од 30 милиона у 2015. и 2016. години, а да ће до 2017. пословати на "позитивној нули".

Рома ће наредне сезоне моћи да региструје само 22 играча за УЕФА такмичења. Као и у случају Интера, Рома ће морати да калкулише са трансферима и потписује играче само уколико пре тога испуни све што се од ње очекује.

И Интер и Рома могли би да буду оштро кажњени уколико на овом путу не покажу позитивне резултате, Интеру прети казна од 30 милиона евра, а Роми од шест.

Веома слична ситуација је и са осталим клубовима.

Коментари / 0

Оставите коментар