Analiza: Partizan ne može da naplati 4 miliona evra!

Realan dug crno-belih, kada se sve sabere i oduzme, iznosi oko 12 miliona evra. Uvid u strukturu prihoda nameće zaključak: "Evropa ili propast!"

Fudbal 05.05.2015 | 23:40
Analiza: Partizan ne može da naplati 4 miliona evra!

"Fudbalski klub Partizan je u prethodne četiri godine finansijski poslovao neuspešno. Ukupni gubitak kluba u te četiri godine je 598 miliona dinara, a samo u 2014. je bio oko 400 miliona dinara!", pokazala je analiza koju je napravila nova uprava Partizana, na čelu kluba od decembra 2014.

Još jedna poruka sa matine konferencije za medije koju je u prostorijama Partizana održao član Upravnog odbora zadužen za finansije Ivan Maričić jeste da će Partizan nastaviti da prodaje igrače, jer od toga živi, kao i da je učešće kluba u evropskim takmičenjima (Liga šampiona ili Liga Evrope) potrebno kao hleb!

Da bi potkrepio te teze, Maričić je posegao za ciframa. A one jasno pokazuju:

Od svih prihoda u 2014. godini, a ukupno su iznosili 9,7 miliona evra, najviše je došlo od prodaje igrača i od UEFA.

Od prodaje igrača Partizan je zaradio 475 miliona dinara (u tu cifru ide i 176 miliona od ranije prodaje igrača), a od UEFA je Partizan dobio 276 miliona dinara.
Dakle, Evropa ili... ok, da ne budemo previše crni, ali Partizan (kao uostalom i svi klubovi u Srbiji) mogu da prežive jedino ako igraju u Evropi ili im "sa neba" dođe neki jak sponzor.

Partizan, iako dugogodišnji uzastopni šampion ima SAMO DVA inostrana sponzora i oba tehnička - Adidas i turski Ačibadem.

Dovoljno je navesti sledeći podatak: Partizan je od sponzorstava u 2014. godini zaradio samo 94 miliona dinara!

Član uprave crno-belih Ivan Maričić je ponovio podatak da je Partizanov dug 14,9 miliona evra, ali i da ima potraživanja od 6,8 miliona evra.

Međutim i to veliko MEĐUTIM - od tih potraživanja Partizan realno može da naplati samo 2,8 miliona evra!

Kako? O čemu je reč?

"Ostala potraživanja nisu naplativa. Evo, navešću vam primere - imali smo ugovor sa Saragosom (prodaja Ivana Obradovića), ali ne možemo da naplatimo poslednju ratu, jer je Saragosa otišla u stečaj. Ili, imali smo sponzorstvo Galenike, ali ni to ne možemo da naplatimo, jer je Galenika u sličnim problemima...", rekao je Maričić.

Kada se sve sabere i oduzme, REALAN dug Partizana je oko 12 miliona evra.

Kako vratiti taj novac, isplatiti dugove? Kako napraviti ravnotežu?

"Ušteda! Mi smo za ovih nekoliko meseci pokušavali i uspeli da smanjimo troškove gde god smo mogli. Ali, Partizan je veliki sistem, samo na održavanje stadiona godišnje ode 22 miliona dinara, na plate igrača je u 2014. godini potrošeno 366 miliona dinara. Da biste igrali takmičenja, pogotovo u Evropi, neophodno je napraviti velike finansijske napore", kaže Maričić.

On dodaje, međutim, da Partizan više nema gde da steže kaiš. Zato je važno da Partizan radi kako na jačanju svoje škole, jer odatle ima direktan izvor prihoda (i najstabilniji), tako i da se trudi da svake godine igra u Evropi.

Koliko je učešće u Evropi izdašnije od igranja u domaćem takmičenju govori i ovo:

Prihod od domaćeg takmičenja u 2014. činio je svega 5,2 odsto svih poslovnih prihoda kluba u 2014. godini! Od TV prava Partizan je inkasirao 38 miliona dinara, od prodaje karata tek 11 miliona dinara...

Jedna od strategija na kojima ova uprava treba da radi, što je i zacrtani cilj, jeste - povratak publike na stadion, a to će, veruju u Partizanu, odmah privući i sponzore.

"Kada bismo svake nedelje imali 30.000 ljudi na stadionu, sponzori bi sami dolazili, ne bismo morali da ih zovemo. Zato moramo da radimo na tome da vratimo navijače, da ih edukujemo...", rekao je Maričić.

(MONDO će vam tokom dana doneti i specikifaciju, odnosno podatke o tome koliko je Partizan prihodovao i rashodovao i neke druge zanimljive brojke iz finansijskog poslovanja).

Komentari / 0

Ostavite komentar