Анализа: Партизан не може да наплати 4 милиона евра!

Реалан дуг црно-белих, када се све сабере и одузме, износи око 12 милиона евра. Увид у структуру прихода намеће закључак: "Европа или пропаст!"

Фудбал 05.05.2015 | 23:40
Анализа: Партизан не може да наплати 4 милиона евра!

"Фудбалски клуб Партизан је у претходне четири године финансијски пословао неуспешно. Укупни губитак клуба у те четири године је 598 милиона динара, а само у 2014. је био око 400 милиона динара!", показала је анализа коју је направила нова управа Партизана, на челу клуба од децембра 2014.

Још једна порука са матине конференције за медије коју је у просторијама Партизана одржао члан Управног одбора задужен за финансије Иван Маричић јесте да ће Партизан наставити да продаје играче, јер од тога живи, као и да је учешће клуба у европским такмичењима (Лига шампиона или Лига Европе) потребно као хлеб!

Да би поткрепио те тезе, Маричић је посегао за цифрама. А оне јасно показују:

Од свих прихода у 2014. години, а укупно су износили 9,7 милиона евра, највише је дошло од продаје играча и од УЕФА.

Од продаје играча Партизан је зарадио 475 милиона динара (у ту цифру иде и 176 милиона од раније продаје играча), а од УЕФА је Партизан добио 276 милиона динара.
Дакле, Европа или... ок, да не будемо превише црни, али Партизан (као уосталом и сви клубови у Србији) могу да преживе једино ако играју у Европи или им "са неба" дође неки јак спонзор.

Партизан, иако дугогодишњи узастопни шампион има САМО ДВА инострана спонзора и оба техничка - Адидас и турски Ачибадем.

Довољно је навести следећи податак: Партизан је од спонзорстава у 2014. години зарадио само 94 милиона динара!

Члан управе црно-белих Иван Маричић је поновио податак да је Партизанов дуг 14,9 милиона евра, али и да има потраживања од 6,8 милиона евра.

Међутим и то велико МЕЂУТИМ - од тих потраживања Партизан реално може да наплати само 2,8 милиона евра!

Како? О чему је реч?

"Остала потраживања нису наплатива. Ево, навешћу вам примере - имали смо уговор са Сарагосом (продаја Ивана Обрадовића), али не можемо да наплатимо последњу рату, јер је Сарагоса отишла у стечај. Или, имали смо спонзорство Галенике, али ни то не можемо да наплатимо, јер је Галеника у сличним проблемима...", рекао је Маричић.

Када се све сабере и одузме, РЕАЛАН дуг Партизана је око 12 милиона евра.

Како вратити тај новац, исплатити дугове? Како направити равнотежу?

"Уштеда! Ми смо за ових неколико месеци покушавали и успели да смањимо трошкове где год смо могли. Али, Партизан је велики систем, само на одржавање стадиона годишње оде 22 милиона динара, на плате играча је у 2014. години потрошено 366 милиона динара. Да бисте играли такмичења, поготово у Европи, неопходно је направити велике финансијске напоре", каже Маричић.

Он додаје, међутим, да Партизан више нема где да стеже каиш. Зато је важно да Партизан ради како на јачању своје школе, јер одатле има директан извор прихода (и најстабилнији), тако и да се труди да сваке године игра у Европи.

Колико је учешће у Европи издашније од играња у домаћем такмичењу говори и ово:

Приход од домаћег такмичења у 2014. чинио је свега 5,2 одсто свих пословних прихода клуба у 2014. години! Од ТВ права Партизан је инкасирао 38 милиона динара, од продаје карата тек 11 милиона динара...

Једна од стратегија на којима ова управа треба да ради, што је и зацртани циљ, јесте - повратак публике на стадион, а то ће, верују у Партизану, одмах привући и спонзоре.

"Када бисмо сваке недеље имали 30.000 људи на стадиону, спонзори би сами долазили, не бисмо морали да их зовемо. Зато морамо да радимо на томе да вратимо навијаче, да их едукујемо...", рекао је Маричић.

(МОНДО ће вам током дана донети и специкифацију, односно податке о томе колико је Партизан приходовао и расходовао и неке друге занимљиве бројке из финансијског пословања).

Коментари / 0

Оставите коментар