Terapija matičnim ćelijama je laž, ne bacajte pare?!

Prvi teoretski podaci koji su testirani na životinjama postoje, a koriste se da bi se pronašao način da se u budućnosti koriste za regenerativnu medicinu.

Zdravlje 09.04.2015 | 07:21
Terapija matičnim ćelijama je laž, ne bacajte pare?!

Dvanaest inostranih privatnih banaka krvi pupčanika trenutno posluje u Srbiji, a bilo ih je i 15. Ovo je veliki biznis, a podataka o njemu ima malo. Razne zemlje izrazile su svoja mišljenja i stavove o ovim metodama, a kliknika u Nemačkoj zabrinutim roditeljima je uputila pismo sa informacijama o ovom aktuelnom problemu.

Kako prenosi srpsko izdanje Njuzvika, od 15.000 zamrznutih uzoraka uzetih iz Srbije, nema podataka da li je ijedan do sada iskorišćen. Ćelije se čuvaju u nekoj od evropskih zemalja na period od 20-25 godina, a cena je različita: od 1800 do 2000 evra.

Evo šta je nemačka klinika u Nirnbergu poručila zabrinutim roditeljima:

"Dragi roditelji, drage majke,

Ove informacije su tu da vam pomognu da budete upućeni u naučni stav o temi matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce. Za početak, budite sigurni da nije propust u pitanju ukoliko ste izostavili zaleđivanje odsečenog dela pupčane vrpce vašeg deteta, jer se ta odluka ne smatra standardnom procedurom. Ne treba da vas grize savest što niste sačuvali matične ćelije, jer zamrzavanje istih trenutno nije neophodno. Za sada ne postoje nalazi koji tvrde da baš ove ćelije daju mogućnost posebne terapije. 

Mediji sve više pominju obećavajući slučaj prve terapije matičnim ćelijama ljudi koji pate od bolesti srca, mozga, dijabetesa, Parkinsonove i sličnih bolesti. Status ovog istraživanja glasi ovako:

“Prvi teoretski podaci koji su testirani na životinjama postoje, a koriste se da bi se pronašao način da se u budućnosti koriste za regenerativnu medicinu. Ipak je i dalje potpuno nejasno koje matične ćelije su najpogodnije za koju bolest. U poslednje vreme, nemački stručnjaci su radili uspešna istraživanja na miševima, pri kojima su koristili ćelije moždanog stabla za regeneraciju tkiva.

Prvi pokušaji primenjivanja ove metode pri srčanom udaru su doneli samo razočarenje. Takođe, tu je i opasnost da kroz ovu vrstu regeneracije može da dođe do tumora matičnih ćelija. Postoji još mnogo pitanja koja su otvorena i nisu objašnjena.”

Godinama unazad, uspešno se koriste matične ćelije iz koštane srži i krvi pri terapiji od leukemije i malignih bolesti limfnih čvorova. Čak postoje i metode za regeneraciju kože i kostiju. Pri svim dosadašnjim uspešnim transplantacijama matičnih ćelija radi se o već “odraslim” ćelijama, odnosno ćelijama koje potiču iz tela odraslog deteta ili osobe. One čak mogu da se vremenom bez problema obnove. Često je i neophodno da se uzmu matične ćelije druge osobe, jer samo one mogu da imaju lekovito dejstvo na imunitet pacijenta.

Iz ovog razloga na svetu postoji 10 miliona prijavljenih dobrovoljnih donatora. U proteklim godinama, ćelije raznih donatora su korišćene uspešno kod dece obolele od leukemije, kada niko u porodici nije mogao da donira podudarne ćelije.

U Evropi je do sada izvedeno samo 2 odsto svih alogenih transplantacija sa matičnim ćelijama iz pupčane vrpce. Korisne matične ćelije iz krvi pupčane vrpce za bolesnu decu nalaze se u Banci matičnih ćelija, u kojima su zaleđene matične ćelije raznih novorođenčadi.

Roditelji ili majke koji su zaintersovani za dobrovoljnu donaciju svojih matičnih ćelija zvaničnim Bankama matičnih ćelija, mogu se prijaviti kod nas. U specifičnim slučajevima može da se desi da zaleđivanje matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce bude korisno, u slučaju ako dete oboli od leukemije, a za njega ne postoji odgovarajući davaoci ili je bolest krvi u porodici.

Ukratko

Prema trenutnom naučnom statusu i odovarajućim preporukama svih medicinskih ustanova, zaleđivanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce za sopstveno korišćenje nije preporučljivo. Do sada postoje samo brojne teorije i eksperimenti na životinjama iz laboratorije, koji pokazuju da postoji mogućnost da se pod veštačkim uslovima dođe do regeneracije tkiva i da postoji šansa da se u budućnosti razvije stabilna tehnika regeneracije tkiva.

Za upotrebu na ljudima još ne postoje provereni podaci koji otvaraju mogućnost da ova metoda počne da se koristi u skorije vreme. Takođe, male su i verovatnoće da su matične ćelije iz krvi pupčane vrpce uopšte pogodne za ovu metodu. Mnogo su veće verovatnoće da će se koristiti matične ćelije iz drugih delova ljudskog tela."

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar