Терапија матичним ћелијама је лаж, не бацајте паре?!

Први теоретски подаци који су тестирани на животињама постоје, а користе се да би се пронашао начин да се у будућности користе за регенеративну медицину.

Здравље 09.04.2015 | 07:21
Терапија матичним ћелијама је лаж, не бацајте паре?!

Дванаест иностраних приватних банака крви пупчаника тренутно послује у Србији, а било их је и 15. Ово је велики бизнис, а података о њему има мало. Разне земље изразиле су своја мишљења и ставове о овим методама, а кликника у Немачкој забринутим родитељима је упутила писмо са информацијама о овом актуелном проблему.

Како преноси српско издање Њузвика, од 15.000 замрзнутих узорака узетих из Србије, нема података да ли је иједан до сада искоришћен. Ћелије се чувају у некој од европских земаља на период од 20-25 година, а цена је различита: од 1800 до 2000 евра.

Ево шта је немачка клиника у Нирнбергу поручила забринутим родитељима:

"Драги родитељи, драге мајке,

Ове информације су ту да вам помогну да будете упућени у научни став о теми матичних ћелија из крви пупчане врпце. За почетак, будите сигурни да није пропуст у питању уколико сте изоставили залеђивање одсеченог дела пупчане врпце вашег детета, јер се та одлука не сматра стандардном процедуром. Не треба да вас гризе савест што нисте сачували матичне ћелије, јер замрзавање истих тренутно није неопходно. За сада не постоје налази који тврде да баш ове ћелије дају могућност посебне терапије. 

Медији све више помињу обећавајући случај прве терапије матичним ћелијама људи који пате од болести срца, мозга, дијабетеса, Паркинсонове и сличних болести. Статус овог истраживања гласи овако:

“Први теоретски подаци који су тестирани на животињама постоје, а користе се да би се пронашао начин да се у будућности користе за регенеративну медицину. Ипак је и даље потпуно нејасно које матичне ћелије су најпогодније за коју болест. У последње време, немачки стручњаци су радили успешна истраживања на мишевима, при којима су користили ћелије можданог стабла за регенерацију ткива.

Први покушаји примењивања ове методе при срчаном удару су донели само разочарење. Такође, ту је и опасност да кроз ову врсту регенерације може да дође до тумора матичних ћелија. Постоји још много питања која су отворена и нису објашњена.”

Годинама уназад, успешно се користе матичне ћелије из коштане сржи и крви при терапији од леукемије и малигних болести лимфних чворова. Чак постоје и методе за регенерацију коже и костију. При свим досадашњим успешним трансплантацијама матичних ћелија ради се о већ “одраслим” ћелијама, односно ћелијама које потичу из тела одраслог детета или особе. Оне чак могу да се временом без проблема обнове. Често је и неопходно да се узму матичне ћелије друге особе, јер само оне могу да имају лековито дејство на имунитет пацијента.

Из овог разлога на свету постоји 10 милиона пријављених добровољних донатора. У протеклим годинама, ћелије разних донатора су коришћене успешно код деце оболеле од леукемије, када нико у породици није могао да донира подударне ћелије.

У Европи је до сада изведено само 2 одсто свих алогених трансплантација са матичним ћелијама из пупчане врпце. Корисне матичне ћелије из крви пупчане врпце за болесну децу налазе се у Банци матичних ћелија, у којима су залеђене матичне ћелије разних новорођенчади.

Родитељи или мајке који су заинтерсовани за добровољну донацију својих матичних ћелија званичним Банкама матичних ћелија, могу се пријавити код нас. У специфичним случајевима може да се деси да залеђивање матичних ћелија из крви пупчане врпце буде корисно, у случају ако дете оболи од леукемије, а за њега не постоји одговарајући даваоци или је болест крви у породици.

Укратко

Према тренутном научном статусу и одоварајућим препорукама свих медицинских установа, залеђивање матичних ћелија из пупчане врпце за сопствено коришћење није препоручљиво. До сада постоје само бројне теорије и експерименти на животињама из лабораторије, који показују да постоји могућност да се под вештачким условима дође до регенерације ткива и да постоји шанса да се у будућности развије стабилна техника регенерације ткива.

За употребу на људима још не постоје проверени подаци који отварају могућност да ова метода почне да се користи у скорије време. Такође, мале су и вероватноће да су матичне ћелије из крви пупчане врпце уопште погодне за ову методу. Много су веће вероватноће да ће се користити матичне ћелије из других делова људског тела."

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар