Surutka uz svaki obrok

Najvrednije komponente surutke su belančevine koje obezbeđuju organizmu visok nivo energije, ubrzavaju rast mišića i brz oporavak posle napora. Obroci na dva - tri sata.

Zdravlje 14.03.2015 | 13:26
Surutka uz svaki obrok

URUTKA zbog nutritivnog sastava i blagotvornog delovanja na ljudski organizam zauzima sve značajnije mesto u ishrani. Sadrži 16 vrsta belančevina, osam različitih minerala, sedam vitamina, 23 aminokiseline i 11 enzima. Sa jedne strane kalcijum, fosfati, hloridi, kalijum i magnezijum sprečavaju demineralizaciju tkiva i kostiju. Sa druge, natrijum, gvožđe, bakar, cink, kobalt, mangan i molibden održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni pritisak, moždani udar i infarkt. Od vitamina značajni su B5, B2, C i B6.


Ipak, mnogi smatraju da su najvrednije komponente surutke belančevine, koje obezbeđuju organizmu visok nivo energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a time rast mišića i brz oporavak posle napora.

Istraživanja rađena na Bostonskom univerzitetu pokazala su da surutka može da spreči osteoporozu, jer nadoknađuje belančevine, čiji nedostatak dovodi do značajnog razređenja kostiju. Zbog toga je surutka idealna namirnica za starije.

Dokazano je i da surutka dovodi do brže regeneracije bolesnih ćelija u ljudskom organizmu. Koristi se u proizvodnji dečje hrane kao zamena za majčino mleko, za proizvodnju sladoleda i dijetetskih proizvoda. U farmaceutskoj industriji koristi se za pripremanje preparata koji regenerišu kožu i sprečavaju proces starenja.

U narodnoj medicini koristi se za lečenje grudnih bolesti, protiv anemije i za regulisanje varenja. Kako ne sadrži mnogo kalorija (95 odsto je voda) koristi se i u režimima ishrane koji imaju za cilj smanjenje telesne mase i uklanjanje celulita. Ukoliko se redovno koristi pomaže da se iz tela izbace štetne materije i suvišna tečnost.

Ako želite da brzo izvajate telo, pokušajte trodnevnu dijetu koja u osnovi sadrži dosta surutke. Obroci bi trebalo da budu manji, i da se uzimaju na svaka dva i po do tri sata. Birajte lako svarljive namirnice, a pojedini obroci mogu da se u potpunosti zamene surutkom. Uspeh dijete zavisi i od unosa tečnosti, a preporučuje se da se svakog dana popije dva litra nezaslađenih i negaziranih napitaka.


PRVI DAN

PRVI OBROK: čaša surutke, mala banana

DRUGI OBROK: čaša surutke sa kašičicom meda

TREĆI OBROK: kuskus sa povrćem

ČETVRTI OBROK: tvrdo kuvano jaje, mladi sir i salata

PETI OBROK: kuvana šunka, tost hleb, paprika, kiselo mleko

ŠESTI OBROK: čaša surutke

DRUGI DAN

PRVI OBROK: tost od integralnog hleba, čaša surutke

DRUGI OBROK: grejpfrut sa kašičicom meda, posut sa malo cimeta

TREĆI OBROK: bareno posno meso, dinstana šargarepa sa cveklom, manja porcija pirinča

ČETVRTI OBROK: čaša surutke

PETI OBROK: manja konzerva tunjevine u sopstvenom ulju, rotkvica, paradajz

ŠESTI OBROK: čaša surutke

TREĆI DAN

PRVI OBROK: koktel od surutke i dva kivija

DRUGI OBROK: integralna kifla, niskokalorično kiselo mleko, rendana šargarepa

TREĆI OBROK: grilovano pileće belo meso, baren brokoli, krompir skuvan u ljusci

ČETVRTI OBROK: čaša surutke, prepečeni tost hleb

PETI OBROK: omlet od dva jaja, grašak

ŠESTI OBROK: čaša surutke.

PRIPREMANjE DOMAĆE SURUTKE

DOMAĆU surutku možete da napravite ako prokuvate litar mleka i dok je još vrelo, dodate sok od jednog limuna. Ostavite da odstoji dok se od mladog domaćeg sira ne odvoji providna zelenkasta tečnost - surutka. Prespite je u tamnu flašu, ili bocu uvijte u alufoliju, i čuvajte u frižideru, ali ne duže od 10 dana.

Kašiku surutke razmutite u 200 ml vode neposredno pre obroka.

PRIMENA U NARODNOJ MEDICINI


KAMEN U BUBREGU
Pola litra tople surutke treba piti svakog dana 40 dana, ujutru na prazan stomak.


ČIŠĆENjE ORGANIZMA

Izmešati 1,5 l surutke, osam jajeta i 800 g meda. Posudu zatvoriti i čuvati pet dana na tamnom. Procediti i piti po 50 ml tri puta na dan, pre jela.


KUPKA ZA LEPOTU

Napunite kadu vodom, dodajte tri litre surutke i opustite se u kupki 20 minuta. Istuširajte se, ušuškajte u topli bade-mantil, pokrijte ćebetom i odmarajte se još 30 minuta. Koža će nakon ovog tretmana biti odmorna i svežija.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar