Сурутка уз сваки оброк

Највредније компоненте сурутке су беланчевине које обезбеђују организму висок ниво енергије, убрзавају раст мишића и брз опоравак после напора. Оброци на два - три сата.

Здравље 14.03.2015 | 13:26
Сурутка уз сваки оброк

УРУТКА због нутритивног састава и благотворног деловања на људски организам заузима све значајније место у исхрани. Садржи 16 врста беланчевина, осам различитих минерала, седам витамина, 23 аминокиселине и 11 ензима. Са једне стране калцијум, фосфати, хлориди, калијум и магнезијум спречавају деминерализацију ткива и костију. Са друге, натријум, гвожђе, бакар, цинк, кобалт, манган и молибден одржавају тонус ћелија и спречавају висок крвни притисак, мождани удар и инфаркт. Од витамина значајни су Б5, Б2, Ц и Б6.


Ипак, многи сматрају да су највредније компоненте сурутке беланчевине, које обезбеђују организму висок ниво енергије, убрзавају синтезу мишићних протеина, а тиме раст мишића и брз опоравак после напора.

Истраживања рађена на Бостонском универзитету показала су да сурутка може да спречи остеопорозу, јер надокнађује беланчевине, чији недостатак доводи до значајног разређења костију. Због тога је сурутка идеална намирница за старије.

Доказано је и да сурутка доводи до брже регенерације болесних ћелија у људском организму. Користи се у производњи дечје хране као замена за мајчино млеко, за производњу сладоледа и дијететских производа. У фармацеутској индустрији користи се за припремање препарата који регенеришу кожу и спречавају процес старења.

У народној медицини користи се за лечење грудних болести, против анемије и за регулисање варења. Како не садржи много калорија (95 одсто је вода) користи се и у режимима исхране који имају за циљ смањење телесне масе и уклањање целулита. Уколико се редовно користи помаже да се из тела избаце штетне материје и сувишна течност.

Ако желите да брзо извајате тело, покушајте тродневну дијету која у основи садржи доста сурутке. Оброци би требало да буду мањи, и да се узимају на свака два и по до три сата. Бирајте лако сварљиве намирнице, а поједини оброци могу да се у потпуности замене сурутком. Успех дијете зависи и од уноса течности, а препоручује се да се сваког дана попије два литра незаслађених и негазираних напитака.


ПРВИ ДАН

ПРВИ ОБРОК: чаша сурутке, мала банана

ДРУГИ ОБРОК: чаша сурутке са кашичицом меда

ТРЕЋИ ОБРОК: кускус са поврћем

ЧЕТВРТИ ОБРОК: тврдо кувано јаје, млади сир и салата

ПЕТИ ОБРОК: кувана шунка, тост хлеб, паприка, кисело млеко

ШЕСТИ ОБРОК: чаша сурутке

ДРУГИ ДАН

ПРВИ ОБРОК: тост од интегралног хлеба, чаша сурутке

ДРУГИ ОБРОК: грејпфрут са кашичицом меда, посут са мало цимета

ТРЕЋИ ОБРОК: барено посно месо, динстана шаргарепа са цвеклом, мања порција пиринча

ЧЕТВРТИ ОБРОК: чаша сурутке

ПЕТИ ОБРОК: мања конзерва туњевине у сопственом уљу, ротквица, парадајз

ШЕСТИ ОБРОК: чаша сурутке

ТРЕЋИ ДАН

ПРВИ ОБРОК: коктел од сурутке и два кивија

ДРУГИ ОБРОК: интегрална кифла, нискокалорично кисело млеко, рендана шаргарепа

ТРЕЋИ ОБРОК: гриловано пилеће бело месо, барен броколи, кромпир скуван у љусци

ЧЕТВРТИ ОБРОК: чаша сурутке, препечени тост хлеб

ПЕТИ ОБРОК: омлет од два јаја, грашак

ШЕСТИ ОБРОК: чаша сурутке.

ПРИПРЕМАЊЕ ДОМАЋЕ СУРУТКЕ

ДОМАЋУ сурутку можете да направите ако прокувате литар млека и док је још врело, додате сок од једног лимуна. Оставите да одстоји док се од младог домаћег сира не одвоји провидна зеленкаста течност - сурутка. Преспите је у тамну флашу, или боцу увијте у алуфолију, и чувајте у фрижидеру, али не дуже од 10 дана.

Кашику сурутке размутите у 200 мл воде непосредно пре оброка.

ПРИМЕНА У НАРОДНОЈ МЕДИЦИНИ


КАМЕН У БУБРЕГУ
Пола литра топле сурутке треба пити сваког дана 40 дана, ујутру на празан стомак.


ЧИШЋЕЊЕ ОРГАНИЗМА

Измешати 1,5 л сурутке, осам јајета и 800 г меда. Посуду затворити и чувати пет дана на тамном. Процедити и пити по 50 мл три пута на дан, пре јела.


КУПКА ЗА ЛЕПОТУ

Напуните каду водом, додајте три литре сурутке и опустите се у купки 20 минута. Истуширајте се, ушушкајте у топли баде-мантил, покријте ћебетом и одмарајте се још 30 минута. Кожа ће након овог третмана бити одморна и свежија.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар