Video: San Kventin, jedan od najgorih zatvora, ali - tenis je čudo!

Jedino mesto na kom belac u San Kventinu sme da se druži sa tamnoputim momkom, Kinezom i Meksikancem je teniski teren.

Tenis 17.02.2015 | 21:20
Video: San Kventin, jedan od najgorih zatvora, ali - tenis je čudo!

Svi su bar nekada čuli za ozloglašeni zatvor San Kventin, najstariji u Kaliforniji. Tu leže neki od najokorelijih svetskih kriminalaca, a i najviše osuđenika na smrtnu kaznu. Njegov stanovnik je nekada bio i Čarls Menson. Ovaj popravni dom spada u one drugog nivoa. U njemu leže nekadašnje ubice, silovatelji i lopovi koji su se dobrim ponašanjem izborili za malo bolji status u "društvu". Zahvaljujući sportskom reporteru televizije Vajs, imali smo priliku da se upoznamo sa njihovim aktivnostima. Kada smo videli šta im je glavna zanimacija, nismo mogli da verujemo.

Jedan od najstrašnijih KP domova u celoj Americi danas ima fantastične sportske programe i terene, čiji je glavni cilj rehabilitacija zatvorenika.

Neki od najokorelijih kriminalaca na svetu svaki dan igraju tenis, i uopšte nisu loši u njemu. Reporteri ove poznate televizije koja se bavi bizarnim pojavama su se potrudili i fantastično nam dočarali svakodnevnicu mesta koje uz "beli" sport izgleda daleko bolje nego ranije.

"Ja sam ovde zbog zavere, ubistva i pljačke. Ovo je zatvor drugog nivoa, da biste dovde došli, morate da prođete kroz četvrti i treći nivo, pa tek kada se očistite od greha, možete da zaigrate tenis", istakao je jedan od zatvorenika.

Lokalni profesionalni teniseri, kao i neki studenti koji igraju samo iz ljubavi dolaze stalno i provode vreme sa osuđenicima. Uče ih kako da igraju, druže se, uživaju u dražima jednog od najpopularnijih sportova današnjice. Sve je počelo kao obično druženje uz igru, a sada se organizuju i turniri na kojima učestvuju i zatvorenici i slobodni ljudi.

Kao i u većini drugih zatvora, pripadnici jedne rase vreme mogu da provode samo sa pripadnicima iste, kako ne bi dolazilo do fizičkih sukoba. Međutim, na jednom mestu ovo pravilo može da bude zanemareno - na teniskom terenu smete da igrate u dublu sa tamnoputim momkom protiv Kineza i Meksikanca.

"Kada izađemo na teren, svi smo zajedno, prihvatamo jedni druge, jer volimo igru. To se nastavlja i kada napustimo teren. Viđamo se u blokovima i u drugim delovima zatvora i pružamo jedni drugima poštovanje, jer nas je tenis to naučio", izjavio je jedan od kažnjenika.

Reporter je pričao i sa jednim zatvorenikom koji je osuđen na doživotnu robiju.

"Tenis me pokreće, svako jutro kada ustanem, odem da igram tenis. Bez njega bih samo gubio vreme. On me odaljava od negativnih delova zatvora. Ovde se ne priča i ne svađa o politici. Jednostavno se igra tenis i niko se ni na koga ne ljuti. Niko ti neće zabiti nož u leđa, jer se ljudi odistinski trude. Bes koji je bio u meni, sada je nestao. Kada igrate tenis, kao da niste u zatvoru", iskreno priča za Vajs.

Komentari / 0

Ostavite komentar