Vruća para "otvara"sinuse

Hrana bogata antioksidansima pomaže u sprečavanju infekcije. Vitamin C i cink mogu značajno da skrate trajanje tegoba.

Zdravlje 02.02.2015 | 12:07
Vruća para "otvara"sinuse

ŠMRCANjE, pritisak u sinusnim šupljinama i glavobolja uvek idu u paketu kod bolnih sinusa. Iako nije uvek moguće sprečiti nastanak akutnog sinuzitisa, kao što je nemoguće izbeći svaku prehladu ili bakterijsku infekciju, tegobe se mogu ublažiti ako se pridržavate ovih saveta.

Ovlaživači vazduha mogu da donesu olakšanje, posebno ako je vazduh u sobi suv, što se obično dešava u stanovima sa centralnim grejanjem.

Inhaliranje parom je najbolji lek za upalu sinusa. Možete se nagnuti nad posudu u koju ste usuli vruću vodu i prekriti glavu peškirom. Možete da dodate nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, ili malo narendanog rena.

Đumbir je poznato sredstvo za ublažavanje i sprečavanje glavobolja. On je, osim toga, protivupalni lek koji olakšava bol. Možete ga upotrebljavati u obliku tinkture ili kapsula.

Koloidno srebro se može upotrebljavati za ovlaživanje sinusnih šupljina. Može se uzimati oralno kako bi se organizam iznutra borio protiv infekcija.

Ekstrakt semenki grejpfruta dobar je dodatak lečenju sinusne infekcije. Ne upotrebljavajte kapi ekstrakta na prazan želudac, pogotovo ne na prazan stomak.

Jabukovo sirće. Tokom dana pijte jabukovo sirće promešano u velikoj čaši vode. Ono razređuje sluz.

Tinktura kajenskog bibera pomaže u pročišćavanju sinusa. Uz to, ovaj je prirodni preparat odličan za lečenje svih simptoma prehlade.

Ispiranje sinusa pomaže održavanju zdravlja nazalnih prolaza štiteći ih od zagađenja, polena, prašine i drugih iritirajućih supstanci iz vazduha. Sve što vam treba je so, po mogućstvu morska.

Oblozi od rena olakšavaju tegobe: u flašu od pola litra staviti narendani ren, do vrha napuniti vinskim sirćetom, zatvoriti i na toplom držati 10 dana uz češće mućkanje. Uveče tečnost sipati na čistu tkaninu i držati na čelu i potiljku tokom noći. Terapija traje pet dana. Takođe, tečnost možete da koristite i za naparavanje, što češće tokom dana udišite miris iz otvorene flaše.

Slatki koren tj. sladić pomaže pri ublažavanju upale i stimuliše imunološki sistem kako bi se borio protiv virusne infekcije.

Eukaliptus ima antiseptička svojstva i može da pomogne smanjivanju nateknutog tkiva u sinusnim prolazima.

Hrana bogata antioksidansima pomaže u izgradnji imunološkog sastava i sprečavanju infekcije. Tu spadaju borovnice, trešnje, artičoke, brusnice i nar.

Ehinacea nudi zavidne rezultate u ublažavanju prehlade i simptoma sinuzitisa. Možete je upotrebljavati u obliku tinkture ili kapsula. Na početku bolesti povećajte količinu, pa je nakon tri do četiri dana smanjite. Ne koristite je ako ste alergični na ambroziju.

Vitamin C i cink mogu da skrate trajanje tegoba. Sinusna infekcija često nastupa kao rezultat dugotrajne prehlade. Uzimajte kapsule ili pastile tokom sezone prehlade, pogotovo kod početnih simptoma.

Vežbanje je odlično za lečenje upale sinusa. To je zbog toga što se prilikom vežbanja oslobađa adrenalin, koji steže krvne sudove, što smanjuje otečenost u sinusima.

Dodatak kalijuma pomaže u izbacivanju sluzi, a pepermint pomaže u smirivanju sluznice. Od njega možete piti čaj ili ga natopiti vrućom vodom pa udisati paru. Ovaj postupak olakšavanja disanje.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar