Odblokirani granični prelazi

Prevoznici iz Republike Srpske obustavili su večeras blokadu graničnih prelaza i carinskih terminala.

Bosna i Hercegovina 15.01.2015 | 18:25
Odblokirani granični prelazi

Prevoznici iz Republike Srpske obustavili su večeras blokadu graničnih prelaza i carinskih terminala, čime su okončali borbu za radne dozvole, javljaju agencije.

Republičko Udruženje prevoznika u unutrašnjem i međunarodnom transportu tražilo je da se odgodi primjena Pravilnika o licenciranju u međunarodnom transportu i izradu novog.

Odluka o povlačenju prevoznika sa granica donesena je nakon sastanka ministara komunikacija i transporta BiH Damira Hadžića, ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića i predstavnika resornog federalnog ministarstva.

Na današnjem sastanku ministra komunikacija i transporta BiH Damira Hadžića, ministra saobraćaja i veza Srpske Neđe Trninića i predstavnika resornog federalnog ministarstva zaključeno je da pravilnik ostaje na snazi, a da je prolongiran rok za izdavanje licenci do 15. aprila.

Autoprevoznici regije Birač odblokirali su granični prelaz Karakaj, između Republike Srpske i Srbije, za teretni saobraćaj, potvrdio je večeras Srni predjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport regija Birač i Semberija Mladen Golić.

Golić je rekao da su prevoznici, poštujući preporuku Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, odblokirali ovaj granični prelaz za teretni saobraćaj.

On je naglasio da prevoznici sa kamionima ostaju na graničnom prelazu Karakaj izvjesno vrijeme da vide kako će se okončati dogovori između nadležnih struktura vlasti za ovu oblast.

Autoprevoznici regije Birač blokirali su danas u 12.00 časova granični prelaz Karakaj, između Republike Srpske i Srbije, za teretni saobraćaj, dok su sva druga vozila, odnosno putnički automobili, autobusi, kola hitne pomoći i vatrogasna vozila slobodno prelazila granicu.

Golić je ranije rekao da prevoznici traže stavljanje van snage Pravilnika o uslovima licenciranja, te da se protive edukaciji vozača u Širokom Brijegu za koju se izdvajaju veliki novci, onemogućavanje funkcionisanja Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske sa Ministarsvom transporta i komunikacija BiH, kao velikim nametima na depozit prvog vozila koji iznosi 9.000, a za svako drugo vozilo 5.000 evra.

Udruženje ove regije broji 300 prevoznika.

Prevoznici iz banjalučke regije danas su sa više do 100 kamiona na gradiškim saobraćajnicama i nekoliko kamiona na graničnom prelazu i carinskom terminalu u Gradišci blokirali međunarodni saobraćaj za teretne kamione iz oba smjera.

Blokada saobraćaja, koja je započela oko 12.30 časova, ne odnosi se na automobile, autobuse, kola hitne pomoći i vatrogasna vozila, a uslijedila je kao znak protesta prevoznika iz Republike Srpake na primjenu Pravilnika Ministarstava komunikacija i transporta BiH o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica koji je stupio na snagu početkom godine.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Srpske Nikola Grbić izjavio je danas da prevoznici iz Republike Srpske prihvataju samo izmjenu Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača, ali ne i prolongiranje rokova za njihovo izdavanje.

On kaže da Udruženje prihvata to što će Ministarstvo komunikacija i transporta BiH formirati radnu grupu sa zadatkom analiziranja i eventualne potrebe izmjena i dopuna tog pravilnika.

Grbić je naglasio da članovi ovog udruženja nastavljaju sa blokadom graničnih prelaza i terminala i da je već sutra moguće i postavljanje i novih zahtjeva i mjera.

"Prevoznici će istrajati u svojim zahtjevima da van snage bude sporni Pravilnik i pokrene procedura izrade novog Pravilnika o licenciranju, prema kojem će pravoznici iz Republike Srpske svu dokumentacija za dobijalnje licenci predavati u Ministarstavo saobraćaja i veza Srpske i da se ona onda poslijeđuje u Sarajevo", rekao je Grbić.

On je naglasio da prevoznici hitno traže i raskidanje Ugovora sa Školom za obuku i edukaciju vozača u Širokom Brijegu i brisanje stavke potrebnog depozita od 9.000 evra za licenciranje jednog kamiona za međunarodni transport i po 5.000 evra za svako naredno vozilo.

Predsjednik Regionalnog udrženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Gradiška Gligo Čikić istakao je da su u Sarajevu vjerovatno mislili da je ovo udruženje mrtvo i da će olako preći preko stupanja na snagu Pravilnika o licenciranju.

"Utvrđeno je da su nas varali i govorili da sva davanja proističu iz zahtjeva EU, a u Evropi svi vozači voze kamione samo sa vozačkom dozvolom, dok se kod nas plaća i polaže ispit za vozače", naglasio je Čikić.

Prema navodima predstavnika udruženja, prevoznike iz Republike Srpske u ovom protestu podržali su i brojni prevoznici iz Fedaracija BiH.

Na najvećem graničnom prelazu iz BiH ka Srbiji - na Rači kod Bijeljine od podne su se okupili šleperi prevoznika koji zahtijevaju donošenje novog pravinika o licenciranju.

Prevoznik iz Bijeljine Vladan Pavlović rekao je novinarima da će prelaz i carinski šalteri biti blokirani kada takvu odluku donese Štrajkački odbor prevoznika u Banjaluci.

On je poručio vlastima u Sarajevu da prevoznici iz Republike Srpske neće napustiti svoju zemlju, nego će "natjerati spornu administraciju" koja im "ugrožava posao i živote da napusti svoje dobro plaćene poslove".

Prevoznici u protestu spremni su i na blokadu drugog graničničnog prelaza kod Bijeljine, Pavlovića most, koji je prelaz druge kategorije i preko njega ne može da ulazi i izlazi akcizna roba i roba koja podliježe fitosanitarnoj inspekciji.

Više od 40 prevoznika sa šleperima i kamionima iz Teslića blokirali su od 12.00 časova carinski terminal kod Graničnog prelaza Šamac.

Prevoznik iz Teslića Željko Toprak kaže da su prevoznici iz Republike Srpske spriječeni da rade.

"Ne samo prevoznici iz Srpske, spriječeni su svi prevoznici sa entiteskim licencama. Pravilnik nije proveden pravno, svi znaju. Mi smo blokirani, ja ne radim već 17 dana, imam šest vozača koji sada ne rade, nemaju platu, a ni ja nemam od čega da živim", kaže Toprak.

Prevoznik Zdravko Spasojević iz Teslića ističe da ima odobrenje za rad 22 godine.

"Od 2010. godine neko nam ispira mozak, ne možemo slobodno raditi, stalno smo pod strahom i pritiskom. Ne znam šta mi to ne ispunjavamo. Treba staviti van snage pravilnik i kazniti one koji su ga donijeli. Mi ćemo nekom fakturisati sve ove dane od kada nam je stavljena rampa da ne možemo raditi", kaže Spasojević.

Granični prelazi prema Srbiji, u Bratuncu i Skelanima danas nisu blokirani, jer se preko njih već godinama ne obavlja teretni saobraćaj zbog dotrajalosti mostova preko Drine pored ovih prelaza. Prevoznici nisu blokirali ni granični prelaz u Novom Gradu, ali su autoprevoznici, u znak podrške blokadi parkirali kamione pored magistralnog puta Novi Grad - Prijedor, na izlazu iz Novog Grada.

Direktor bratunačke autoprevozničke kompanije "Trend" Danko Mirović izjavio je Srni da prevoznici iz Bratunca i Srebrenice podržavaju zahtjeve Udruženja prevoznika da se pojednostavi i pojeftini dobijanje međunarodnih dozvola i licenci za rad jer su uslovi definisani postojećim Pravilnikom Ministarstva transporta i komunikacija BiH neprihvatljivi i neodrživi.

Prevoznici iz Teslića, Doboja, Dervente, Šamca, Modriče, Broda i Petrova, njih 60, koji su danas u podne započeli blokadu graničnog prelaza i carinskog terminala u Brodu, poručili su da će nastaviti proteste do ispunjavanja zahtjeva.

"Ovdje ostajemo dok ne budu riješeni svi naši zahtjevi, odnosno stavi van snage Pravilnih o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača, koji je stupio na snagu početkom ove godine. Blokada se odnosi na teretni program i nema prolaza preko granice, dok automobili i autobusi prolaze", rekao je Srni predsjednik Regionalnog udruženja prevoznika Slađan Davidović.

On je dodao da je na protestima najviše kamiona prevoznika iz Doboja, Dervente i Broda.

S obzirom da je preko graničnog prelaza prešlo nekoliko kamiona u vrijeme blokade, Davidović je pojasnio da je riječ o kamionima sa hranom i da je napravljen ustupak da prođu "da ne dođe do štete".

blokada, prevoznici, karakaj, novi grad, kamioniFoto: Srna Prevoznici u Novom Gradu

Na graničnim prelazima između Crne Gore i BiH - Vraćenovići (prema Bileći) i Ilino brdo (prema Trebinju) obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila. Saobraćaj za teretna vozila obustavljen je zbog štrajka autoprevoznika u BiH, saopšteno je iz crnogorske Uprave policije.

Podrška borbi, ali ne i blokadama

Privredna komora Republike Srpske podržala je zahtjeve Udruženja prevoznika za untrašnji i međunarodni transport RS, koji se odnose na primjenu Pravilnika o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacione kartice vozača.

Međutim iz ove institucije su saopštili da ne podržavaju blokadu graničnih prelaza kao instrumenta borbe za ostvarivanje ciljeva prevoznika, jer se na taj način ugrožava poslovanje privrede, posebno izvozno orjentisanih privrednih društava.

"Zbog blokade graničnih prelaza, dovodi se u pitanje realizacija ugovorenih poslova naših preduzeća sa inostranim partnerima, što za rezultat može imati plaćanje 'penala', kao i otkazivanje ugovora. Zbog svega toga, pozivamo nadležne institucije BiH da se u najkraćem mogućem roku uključe u rješavanje ovog problema, kako bismo smanjili troškove koje trpe naši prevoznici, ali i čitava privreda Republika Srpske, odnosno BiH", kažu u Privrednoj komori Republike Srpske.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rick

15.01.2015 19:05

Mile-Prevoznici 1:0

ODGOVORITE
Name

Prevoznik

16.01.2015 09:55

Cinjenica je da je centar za obrazovanje iz Sirokog dobio monopol na edukaciju za vozace tako da njihova predstavnica u Banjaluci Tanja Vukmir ne priznaje srednju skolu saobracajnog tehnicara IV stepen nego hoce da proda tom istom vozacu svoju skolu III stepen

ODGOVORITE