Одблокирани гранични прелази

Превозници из Републике Српске обуставили су вечерас блокаду граничних прелаза и царинских терминала.

Босна и Херцеговина 15.01.2015 | 18:25
Одблокирани гранични прелази

Превозници из Републике Српске обуставили су вечерас блокаду граничних прелаза и царинских терминала, чиме су окончали борбу за радне дозволе, јављају агенције.

Републичко Удружење превозника у унутрашњем и међународном транспорту тражило је да се одгоди примјена Правилника о лиценцирању у међународном транспорту и израду новог.

Одлука о повлачењу превозника са граница донесена је након састанка министара комуникација и транспорта БиХ Дамира Хаџића, министра саобраћаја и веза Републике Српске Неђе Трнинића и представника ресорног федералног министарства.

На данашњем састанку министра комуникација и транспорта БиХ Дамира Хаџића, министра саобраћаја и веза Српске Неђе Трнинића и представника ресорног федералног министарства закључено је да правилник остаје на снази, а да је пролонгиран рок за издавање лиценци до 15. априла.

Аутопревозници регије Бирач одблокирали су гранични прелаз Каракај, између Републике Српске и Србије, за теретни саобраћај, потврдио је вечерас Срни предједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт регија Бирач и Семберија Младен Голић.

Голић је рекао да су превозници, поштујући препоруку Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, одблокирали овај гранични прелаз за теретни саобраћај.

Он је нагласио да превозници са камионима остају на граничном прелазу Каракај извјесно вријеме да виде како ће се окончати договори између надлежних структура власти за ову област.

Аутопревозници регије Бирач блокирали су данас у 12.00 часова гранични прелаз Каракај, између Републике Српске и Србије, за теретни саобраћај, док су сва друга возила, односно путнички аутомобили, аутобуси, кола хитне помоћи и ватрогасна возила слободно прелазила границу.

Голић је раније рекао да превозници траже стављање ван снаге Правилника о условима лиценцирања, те да се противе едукацији возача у Широком Бријегу за коју се издвајају велики новци, онемогућавање функционисања Министарства саобраћаја и веза Републике Српске са Министарсвом транспорта и комуникација БиХ, као великим наметима на депозит првог возила који износи 9.000, а за свако друго возило 5.000 евра.

Удружење ове регије броји 300 превозника.

Превозници из бањалучке регије данас су са више до 100 камиона на градишким саобраћајницама и неколико камиона на граничном прелазу и царинском терминалу у Градишци блокирали међународни саобраћај за теретне камионе из оба смјера.

Блокада саобраћаја, која је започела око 12.30 часова, не односи се на аутомобиле, аутобусе, кола хитне помоћи и ватрогасна возила, а услиједила је као знак протеста превозника из Републике Српаке на примјену Правилника Министарстава комуникација и транспорта БиХ о условима за издавање лиценци и квалификационих картица који је ступио на снагу почетком године.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Српске Никола Грбић изјавио је данас да превозници из Републике Српске прихватају само измјену Правилника о условима за издавање лиценци и квалификационих картица возача, али не и пролонгирање рокова за њихово издавање.

Он каже да Удружење прихвата то што ће Министарство комуникација и транспорта БиХ формирати радну групу са задатком анализирања и евентуалне потребе измјена и допуна тог правилника.

Грбић је нагласио да чланови овог удружења настављају са блокадом граничних прелаза и терминала и да је већ сутра могуће и постављање и нових захтјева и мјера.

"Превозници ће истрајати у својим захтјевима да ван снаге буде спорни Правилник и покрене процедура израде новог Правилника о лиценцирању, према којем ће правозници из Републике Српске сву документација за добијалње лиценци предавати у Министарставо саобраћаја и веза Српске и да се она онда послијеђује у Сарајево", рекао је Грбић.

Он је нагласио да превозници хитно траже и раскидање Уговора са Школом за обуку и едукацију возача у Широком Бријегу и брисање ставке потребног депозита од 9.000 евра за лиценцирање једног камиона за међународни транспорт и по 5.000 евра за свако наредно возило.

Предсједник Регионалног удржења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Градишка Глиго Чикић истакао је да су у Сарајеву вјероватно мислили да је ово удружење мртво и да ће олако прећи преко ступања на снагу Правилника о лиценцирању.

"Утврђено је да су нас варали и говорили да сва давања проистичу из захтјева ЕУ, а у Европи сви возачи возе камионе само са возачком дозволом, док се код нас плаћа и полаже испит за возаче", нагласио је Чикић.

Према наводима представника удружења, превознике из Републике Српске у овом протесту подржали су и бројни превозници из Федарација БиХ.

На највећем граничном прелазу из БиХ ка Србији - на Рачи код Бијељине од подне су се окупили шлепери превозника који захтијевају доношење новог правиника о лиценцирању.

Превозник из Бијељине Владан Павловић рекао је новинарима да ће прелаз и царински шалтери бити блокирани када такву одлуку донесе Штрајкачки одбор превозника у Бањалуци.

Он је поручио властима у Сарајеву да превозници из Републике Српске неће напустити своју земљу, него ће "натјерати спорну администрацију" која им "угрожава посао и животе да напусти своје добро плаћене послове".

Превозници у протесту спремни су и на блокаду другог граничничног прелаза код Бијељине, Павловића мост, који је прелаз друге категорије и преко њега не може да улази и излази акцизна роба и роба која подлијеже фитосанитарној инспекцији.

Више од 40 превозника са шлеперима и камионима из Теслића блокирали су од 12.00 часова царински терминал код Граничног прелаза Шамац.

Превозник из Теслића Жељко Топрак каже да су превозници из Републике Српске спријечени да раде.

"Не само превозници из Српске, спријечени су сви превозници са ентитеским лиценцама. Правилник није проведен правно, сви знају. Ми смо блокирани, ја не радим већ 17 дана, имам шест возача који сада не раде, немају плату, а ни ја немам од чега да живим", каже Топрак.

Превозник Здравко Спасојевић из Теслића истиче да има одобрење за рад 22 године.

"Од 2010. године неко нам испира мозак, не можемо слободно радити, стално смо под страхом и притиском. Не знам шта ми то не испуњавамо. Треба ставити ван снаге правилник и казнити оне који су га донијели. Ми ћемо неком фактурисати све ове дане од када нам је стављена рампа да не можемо радити", каже Спасојевић.

Гранични прелази према Србији, у Братунцу и Скеланима данас нису блокирани, јер се преко њих већ годинама не обавља теретни саобраћај због дотрајалости мостова преко Дрине поред ових прелаза. Превозници нису блокирали ни гранични прелаз у Новом Граду, али су аутопревозници, у знак подршке блокади паркирали камионе поред магистралног пута Нови Град - Приједор, на излазу из Новог Града.

Директор братуначке аутопревозничке компаније "Тренд" Данко Мировић изјавио је Срни да превозници из Братунца и Сребренице подржавају захтјеве Удружења превозника да се поједностави и појефтини добијање међународних дозвола и лиценци за рад јер су услови дефинисани постојећим Правилником Министарства транспорта и комуникација БиХ неприхватљиви и неодрживи.

Превозници из Теслића, Добоја, Дервенте, Шамца, Модриче, Брода и Петрова, њих 60, који су данас у подне започели блокаду граничног прелаза и царинског терминала у Броду, поручили су да ће наставити протесте до испуњавања захтјева.

"Овдје остајемо док не буду ријешени сви наши захтјеви, односно стави ван снаге Правилних о условима за издавање лиценци и квалификационе картице возача, који је ступио на снагу почетком ове године. Блокада се односи на теретни програм и нема пролаза преко границе, док аутомобили и аутобуси пролазе", рекао је Срни предсједник Регионалног удружења превозника Слађан Давидовић.

Он је додао да је на протестима највише камиона превозника из Добоја, Дервенте и Брода.

С обзиром да је преко граничног прелаза прешло неколико камиона у вријеме блокаде, Давидовић је појаснио да је ријеч о камионима са храном и да је направљен уступак да прођу "да не дође до штете".

блокада, превозници, каракај, нови град, камиониФото: Срна Превозници у Новом Граду

На граничним прелазима између Црне Горе и БиХ - Враћеновићи (према Билећи) и Илино брдо (према Требињу) обустављен је саобраћај за теретна моторна возила. Саобраћај за теретна возила обустављен је због штрајка аутопревозника у БиХ, саопштено је из црногорске Управе полиције.

Подршка борби, али не и блокадама

Привредна комора Републике Српске подржала је захтјеве Удружења превозника за унтрашњи и међународни транспорт РС, који се односе на примјену Правилника о условима за издавање лиценце и квалификационе картице возача.

Међутим из ове институције су саопштили да не подржавају блокаду граничних прелаза као инструмента борбе за остваривање циљева превозника, јер се на тај начин угрожава пословање привреде, посебно извозно орјентисаних привредних друштава.

"Због блокаде граничних прелаза, доводи се у питање реализација уговорених послова наших предузећа са иностраним партнерима, што за резултат може имати плаћање 'пенала', као и отказивање уговора. Због свега тога, позивамо надлежне институције БиХ да се у најкраћем могућем року укључе у рјешавање овог проблема, како бисмо смањили трошкове које трпе наши превозници, али и читава привреда Република Српске, односно БиХ", кажу у Привредној комори Републике Српске.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Рицк

15.01.2015 19:05

Миле-Превозници 1:0

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превозник

16.01.2015 09:55

Цињеница је да је центар за образовање из Сироког добио монопол на едукацију за возаце тако да њихова представница у Бањалуци Тања Вукмир не признаје средњу сколу саобрацајног техницара ИВ степен него хоце да прода том истом возацу своју сколу ИИИ степен

ОДГОВОРИТЕ