BiH na testu spremnosti za evropski put

Budućnost zacrtanih reformi i evropskog puta Bosne i Hercegovine umnogome bi mogla da zavisi od sastanaka u Sarajevu koje će sutra sa domaćim političkim liderima i zvaničnicima državne vlasti održati britanski i nemački šef diplomatije Filip Hamond i Frank Valter Štanmajer.

Bosna i Hercegovina 15.01.2015 | 14:10
BiH na testu spremnosti za evropski put

Naime, inicijativa kojom se olakšava evropski put BiH, nazvana po angažmanu ministara spoljnih poslova dve od tri najznačajnije države Evropske unije - Velike Britanije i Nemačke, biće podvrgnuta svojevrsnoj reviziji.

Kamen spoticanja predstavlja zajednička izjava Predsedništva BiH o reformama i opredeljenosti za pristupanje Uniji, kojoj su se zbog izostanka opšteg usaglašavanja usprotivile institucije i predstavnici Republike Srpske.

Kako je banjalučkom dnevniku potvrdio predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, Štanmajer i Hamond će u petak održati sastanke sa članovima Predsedništva, ali i sa političkim liderima.

Ivanić, međutim, navodi da se evropski ministri neće uplitati u sam tekst izjave Predsedništva BiH, jer je to za njih "marginalno".

"Glavna tema sastanaka biće britansko-nemačka inicijativa i njih interesuje ima li spremnosti za ovu inicijativu i evropski put BiH. Oni hoće da znaju hoćemo li mi to ili nećemo", navodi Ivanić.

Na pitanje ima li prostora za određene zahvate i izmene teksta ove izjave, kako bi bio postignut opšti konsenzus na nivou svih institucija u BiH, Ivanić kaze da da ima, ali da još niko ništa ne radi po tom pitanju.

S druge strane, podseća dnevnik, predsednik RS Milorad Dodik ponavlja da neki u BiH pokušavaju da "zloupotrebe i prošire" inicijativu EU.

"O tome sam već razgovarao sa britanskim i nemačkim ambasadorom i rekao im da ne može da bude prihvaćen bilo kakav nagoveštaj prenosa bilo kakvih nadležnosti na nivo BiH, jer svaka izjava mora da sadrži odgovornost u skladu sa nadležnostima za određene reforme", kaže Dodik.

Dodik podseća da sprovođenje presude Evropskog suda u predmetu "Sejdić i Finci", koja se odnosi na eliminisanje nacionalne diskriminacije iz izbornog procesa, i dalje ostaje uslov za članstvo u EU, bez čega nema dobijanja saglasnosti za kandidatski status.

"Apsolutno ne treba zanemariti ono što smo postigli kao deo prethodnog procesa, a to je izjava koja je potpisana u Briselu u prisustvu evropskog komesara, u kojoj smo precizno i jasno naveli procedure vezane za rešavanje pitanja ''Sejdić i Finci''. Ne želim da budem deo onih koji će to pitanje opet od početka rešsavati, jer smatram da je to pitanje što se tiče RS rešeno i dok to Federacija ne reši mi ne možemo prihvatiti da to ponovo postavljamo od početka kao problem", navodi Dodik.

Stoga, prema njegovim rečima, izjava iz Brisela mora da bude sastavni deo izjave koju Repubila Srpaka, eventualno, treba da prihvati.

"Reći ću im da, ako žele da mi budemo unutra, onda ne može da bude izjava u kojoj se ne pominje RS, a tamo ima 95 odsto obaveza koje treba da urade entiteti. U ovoj izjavi se samo spominje BiH i slobodno je tumačeći, a na osnovu dosadašnjih iskustava, neko će smatrati da se prihvatilo da je BiH sada nadležna da uređuje, recimo, radno zakonodavstvo. Naravno da to ne može", zaključuje Dodik.

Potpredsednik SDA Safet Softić ističe da ta stranka snažno podržava britansko-nemačku inicijativu i od nje puno očekuje, ne sporeći da ima prostora za određene zahvate u tekstu izjave Predsedništva u cilju postizanja opšteg konsenzusa.

Generalni sekretar DF-a Sifet Podžić kratko je "Nezavisnim" rekao da nije upoznat sa detaljima, ali da je stigao poziv za sastanak za lidera stranke Željka Komšića, poziv je dobio i predsednik DNS-a Marko Pavić, dok zamenik predsednika HDZ-a Nikola Lovrinović podseća da su evroatlantske integracije temeljno opređeljenje i te stranke u BiH.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

valter

15.01.2015 13:16

Nasi politicari razumiju samo jezik sile , uslovite ih zakonom o porijeklu imovine i gospoda ce da vam obecaju , potpisu i sprovedu sta treba i sta netreba , ovdije pomaze samo zavrtanje ruku !

ODGOVORITE
Name

ikebana

15.01.2015 13:17

Svako od njih svoje gusla i ne misli odustati. A nama je sve gore.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

15.01.2015 13:42

To je samo predlog,kako stoji u tekstu.Čak ni sve stranke iz Federacije nisu sa njim upoznate.Malo je sumljivo što je sda za taj predlog a DF nema pojma šta tamo piše.

ODGOVORITE