БиХ на тесту спремности за европски пут

Будућност зацртаних реформи и европског пута Босне и Херцеговине умногоме би могла да зависи од састанака у Сарајеву које ће сутра са домаћим политичким лидерима и званичницима државне власти одржати британски и немачки шеф дипломатије Филип Хамонд и Франк Валтер Штанмајер.

Босна и Херцеговина 15.01.2015 | 14:10
БиХ на тесту спремности за европски пут

Наиме, иницијатива којом се олакшава европски пут БиХ, названа по ангажману министара спољних послова две од три најзначајније државе Европске уније - Велике Британије и Немачке, биће подвргнута својеврсној ревизији.

Камен спотицања представља заједничка изјава Председништва БиХ о реформама и опредељености за приступање Унији, којој су се због изостанка општег усаглашавања успротивиле институције и представници Републике Српске.

Како је бањалучком дневнику потврдио председавајући Председништва БиХ Младен Иванић, Штанмајер и Хамонд ће у петак одржати састанке са члановима Председништва, али и са политичким лидерима.

Иванић, међутим, наводи да се европски министри неће уплитати у сам текст изјаве Председништва БиХ, јер је то за њих "маргинално".

"Главна тема састанака биће британско-немачка иницијатива и њих интересује има ли спремности за ову иницијативу и европски пут БиХ. Они хоће да знају хоћемо ли ми то или нећемо", наводи Иванић.

На питање има ли простора за одређене захвате и измене текста ове изјаве, како би био постигнут општи консензус на нивоу свих институција у БиХ, Иванић казе да да има, али да још нико ништа не ради по том питању.

С друге стране, подсећа дневник, председник РС Милорад Додик понавља да неки у БиХ покушавају да "злоупотребе и прошире" иницијативу ЕУ.

"О томе сам већ разговарао са британским и немачким амбасадором и рекао им да не може да буде прихваћен било какав наговештај преноса било каквих надлежности на ниво БиХ, јер свака изјава мора да садржи одговорност у складу са надлежностима за одређене реформе", каже Додик.

Додик подсећа да спровођење пресуде Европског суда у предмету "Сејдић и Финци", која се односи на елиминисање националне дискриминације из изборног процеса, и даље остаје услов за чланство у ЕУ, без чега нема добијања сагласности за кандидатски статус.

"Апсолутно не треба занемарити оно што смо постигли као део претходног процеса, а то је изјава која је потписана у Бриселу у присуству европског комесара, у којој смо прецизно и јасно навели процедуре везане за решавање питања ''Сејдић и Финци''. Не желим да будем део оних који ће то питање опет од почетка решсавати, јер сматрам да је то питање што се тиче РС решено и док то Федерација не реши ми не можемо прихватити да то поново постављамо од почетка као проблем", наводи Додик.

Стога, према његовим речима, изјава из Брисела мора да буде саставни део изјаве коју Репубила Српака, евентуално, треба да прихвати.

"Рећи ћу им да, ако желе да ми будемо унутра, онда не може да буде изјава у којој се не помиње РС, а тамо има 95 одсто обавеза које треба да ураде ентитети. У овој изјави се само спомиње БиХ и слободно је тумачећи, а на основу досадашњих искустава, неко ће сматрати да се прихватило да је БиХ сада надлежна да уређује, рецимо, радно законодавство. Наравно да то не може", закључује Додик.

Потпредседник СДА Сафет Софтић истиче да та странка снажно подржава британско-немачку иницијативу и од ње пуно очекује, не спорећи да има простора за одређене захвате у тексту изјаве Председништва у циљу постизања општег консензуса.

Генерални секретар ДФ-а Сифет Поџић кратко је "Независним" рекао да није упознат са детаљима, али да је стигао позив за састанак за лидера странке Жељка Комшића, позив је добио и председник ДНС-а Марко Павић, док заменик председника ХДЗ-а Никола Ловриновић подсећа да су евроатлантске интеграције темељно опређељење и те странке у БиХ.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

валтер

15.01.2015 13:16

Наси политицари разумију само језик силе , условите их законом о поријеклу имовине и господа це да вам обецају , потпису и спроведу ста треба и ста нетреба , овдије помазе само завртање руку !

ОДГОВОРИТЕ
Name

икебана

15.01.2015 13:17

Свако од њих своје гусла и не мисли одустати. А нама је све горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

15.01.2015 13:42

То је само предлог,како стоји у тексту.Чак ни све странке из Федерације нису са њим упознате.Мало је сумљиво што је сда за тај предлог а ДФ нема појма шта тамо пише.

ОДГОВОРИТЕ