Dijabetes - bolest modernog doba

Gojazni koji izgube samo 10 posto telesne težine, za čak 50 procenata smanjuju rizik od poremećaja šećera u krvi.

Zdravlje 02.12.2014 | 09:42
Dijabetes - bolest modernog doba

Kao posledica brzog života, stresova, čestih promena, kao i gojaznosti (koja u razvijenim zemljama ima odlike epidemije) često se javlja dijabetes. Ovaj neizlečivi poremećaj metabolizma zapravo je povišen nivo glukoze u krvi, a nastaje zbog smanjenog lučenja hormona insulina, u kombinaciji sa genetskim faktorom. Ako često osećate žeđ i imate potrebu za mokrenjem, ako dobro jedete a gubite na težini i brzo se zamarate, trebalo bi da što pre proverite krvnu sliku i uradite testove opterećenja sa glukozom.

Skolonost ka dijabetesu se, pre svega, nasleđuje, ali može i da nastane zbog viška kilograma uz fizičku neaktivnost ili kao posledica alkoholizma, oboljenja pankreasa, štitne i nadbubrežne žlezde, hipofize. Isto tako, mnogi lekovi za povišen krvni pritisak, izlučivanje tečnosti, ali i kontraceptivne pilule, utiču na nivo šećera u krvi.

Lečenje zahteva poseban režim ishrane, lekove ili insulinsku terapiju. Preporučuju se i čajevi od borovnice, susama, lista koprive, žalfije, mahune pasulja, kantariona, lincure, breze i zove. Oni su odlična zamena za sokove, jer sadrže inulin umesto skroba. Istraživanja pokazuju da osobe koje unose dovoljno magnezijuma, čak 50 posto ređe obolevaju od dijabetesa, a ukoliko svakodnevno jedete voća i povrće, rizik se snižava do 20 procenata. Gojazne osobe, koje izgube samo 10 posto telesne težine, za čak 50 procenata smanjuju rizik od poremećaja šećera u krvi.

Dijabetičari mogu da konzumiraju gotovo sve namirnice, ali u umerenim količinama! Variva, salate, sve vrste mesa sa koga su odstranjene masnoće, mlečne proizvode sa niskim procentom masti..., trebalo bi da budu sastavni deo jelovnika.

Savet plus: Kada zakoračite u četvrtu deceniju života, kontrolišite jednom godišnje šećer, krvni pritisak i holesterol. Ako u porodici imate dijabetičare, češće proveravajte krv, jer rano otkrivanje ove bolesti može da obezbedi dug i kvalitetan život.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar