Дијабетес - болест модерног доба

Гојазни који изгубе само 10 посто телесне тежине, за чак 50 процената смањују ризик од поремећаја шећера у крви.

Здравље 02.12.2014 | 09:42
Дијабетес - болест модерног доба

Као последица брзог живота, стресова, честих промена, као и гојазности (која у развијеним земљама има одлике епидемије) често се јавља дијабетес. Овај неизлечиви поремећај метаболизма заправо је повишен ниво глукозе у крви, а настаје због смањеног лучења хормона инсулина, у комбинацији са генетским фактором. Ако често осећате жеђ и имате потребу за мокрењем, ако добро једете а губите на тежини и брзо се замарате, требало би да што пре проверите крвну слику и урадите тестове оптерећења са глукозом.

Сколоност ка дијабетесу се, пре свега, наслеђује, али може и да настане због вишка килограма уз физичку неактивност или као последица алкохолизма, обољења панкреаса, штитне и надбубрежне жлезде, хипофизе. Исто тако, многи лекови за повишен крвни притисак, излучивање течности, али и контрацептивне пилуле, утичу на ниво шећера у крви.

Лечење захтева посебан режим исхране, лекове или инсулинску терапију. Препоручују се и чајеви од боровнице, сусама, листа коприве, жалфије, махуне пасуља, кантариона, линцуре, брезе и зове. Они су одлична замена за сокове, јер садрже инулин уместо скроба. Истраживања показују да особе које уносе довољно магнезијума, чак 50 посто ређе оболевају од дијабетеса, а уколико свакодневно једете воћа и поврће, ризик се снижава до 20 процената. Гојазне особе, које изгубе само 10 посто телесне тежине, за чак 50 процената смањују ризик од поремећаја шећера у крви.

Дијабетичари могу да конзумирају готово све намирнице, али у умереним количинама! Варива, салате, све врсте меса са кога су одстрањене масноће, млечне производе са ниским процентом масти..., требало би да буду саставни део јеловника.

Савет плус: Када закорачите у четврту деценију живота, контролишите једном годишње шећер, крвни притисак и холестерол. Ако у породици имате дијабетичаре, чешће проверавајте крв, јер рано откривање ове болести може да обезбеди дуг и квалитетан живот.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар