Trebaju li Srpskoj nova zaduženja?

Novo zaduženje kroz emisiju trezorskih zapisa u iznosu od oko 10 miliona maraka aktuelna vlast iskoristiće za finansiranje budžetskih izdataka u ovoj godini.

Republika Srpska 26.07.2014 | 21:39
Trebaju li Srpskoj nova zaduženja?

Za predsjednika Narodne skupštine RS i potpredsjednika SNSD Igora Radojičića tu nema ništa sporno. Radi se samo o, kako Radojičić navodi, recikliranju kratkoročnih zaduženja.

Nova zaduženja emisijama trezorskih zapisa su dobrodošla, pa i ova posljednja 19 emisija. Bilo bi još bolje kada bi se mogli samo malo produžiti rokovi otplate. Datum dospijeća posljednje emisije je 22. april naredne godine.

Predsjednik PDP Mladen Ivanić smatra da novo zaduženje od 10 miliona maraka nije ništa novo. Čak, sa Trga Republike, to se moglo i očekivati.

I u opozicionom SDS smatraju da Vlada ne zna da li je pošla ili došla.

Djelimičnu krivicu za to imaće i izmjene zakona o zaduživanju koje je skupštinska većina izglasala uz set mjera solidarnosti za saniranje posljedica poplava.

“Kada se podvuče crta o zaduženjima, bilo da se radi o kratkoročnim ili dugoročnim, evidentno je da će se ona vraćati iz izvornih prihoda, te da će otplatni plan postati nemoguća misija”, konstatovao je član Odbora SDS-a za finansije Slaviša Raković.

“Vlada je rebalansom budžeta legalizovala predizbornu odluku o povećanju plata i penzija, što predstavlja poigravanje s građanima, jer im nudi  darove pred izbore.
S druge strane, imamo sve veća zaduženja, te je evidentno da je Vlada izgubila kontrolu nad finansijskim sistemom”, zaključio je Raković.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

26.07.2014 16:05

Evo ga opet, nakon što je skoro bio najpametniji doktor u SNSDu,sad im je postao i najpametniji ekonomista. Užas. A ustvari nije ni za šta osim za poltronisanje miloklizu.

ODGOVORITE
Name

crvena beretka

26.07.2014 16:52

SRPSKOJ TREBA NOVA VLAST U OKTOBRU!!!

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

26.07.2014 17:49

Dokle vise zaduzivanja?

ODGOVORITE
Name

Душан

26.07.2014 18:37

Нажалост оваква политика задуживања неводи нигдје јер се користи само за крпање рупа у буџету, и ово је само показатељ да актуална власт нема рјешења како побољшати стање

ODGOVORITE
Name

rodjo

27.07.2014 07:05

Nasa javnost treba da zna da su nasa djeca u CH visoko obrazovana. Magistri. Doktori. Piloti... itd. Rade na povjerljivim podacima kod najmocnijih banaka tj. sve se zna ko sta posjeduje. Poruka nasim politicarima - Krvavom mukom stecen i zaradjen novac, tj opljackan od sopstvenog naroda donesen ovamo moci ce podici zajedno sa Gadafijem. Nazalost. Posto se i dalje zaduzuju preporucio bih svakom clanu Vlade obavezno da nabave po jedan KOMPAS.

ODGOVORITE
Name

darko

27.07.2014 14:02

trebaju dodik je i gladan i zedan jadan,poceo je naglo da mrsa jadan on

ODGOVORITE
Name

Crni

28.07.2014 08:17

Treba da zaratujemo . Rat ne bi trajo ni tri dana bankrotirali bi I onda bi se tek zadužili I nek' nas zgaze nek' nam tu bude kraj kad ne znamo bolje. Ne ide više dole samo gore.

ODGOVORITE