Bijeli hljeb se stvarno lijepi za stomak

Samo tri parčeta belog hleba dnevno gotovo za polovinu povećavaju rizik od gojaznosti, pokazala je studija.

Zdravlje 02.06.2014 | 11:36
Bijeli hljeb se stvarno lijepi za stomak

Integralni hleb, naprotiv, ne povećava rizik od gojaznosti, tvrdi Evropski kongres za gojaznost, čije je sedište u Sofiji u Bugarskoj.

Istraživači sa univerziteta Navarno u Španiji, pratili su u periodu od pet godina oko 10.000 gojaznih ljudi.

Rezultati ove studije pokazali su da oni koji jedu 120 grama belog hleba dnevno, ili više od toga, imaju oko 40 odsto više šanse da "nabace" višak kilograma, u poređenju sa onima koji jedu 60 grama ili manje ovog hleba na nedeljnom nivou.

Parče hleba u proseku teži oko 40 grama, što znači da su tri parčeta dovoljna da vas smeste u "opasnu zonu" gojaznosti.

Stručnjaci zato savetuju da, ukoliko imate naviku da za doručak jedete tost hleb, pokušate da je promenite ili da barem jedete integralni hleb.

Ako se pitate u čemu je toliki problem sa belim hlebom, naučnici objašnjavaju da se od njega teško možete zasititi zbog određenih vlakana koje sadrži, kao i visokog sadržaja šećera. To znači da će se sve "lepiti" za stomak, kao i da ćete moći da ga pojedete mnogo, jer nećete osećati sitost.

"Smatram da je beli hleb razlog za brigu jer generalno sadrži zaista malo hranljivih nutrijenata, kao što su vlakna. Nasuprot tome sadrži šećer, a ponekad i velike količine soli", rekao je profesor Džejson Helford.

Komentari / 0

Ostavite komentar