Бијели хљеб се стварно лијепи за стомак

Само три парчета белог хлеба дневно готово за половину повећавају ризик од гојазности, показала је студија.

Здравље 02.06.2014 | 11:36
Бијели хљеб се стварно лијепи за стомак

Интегрални хлеб, напротив, не повећава ризик од гојазности, тврди Европски конгрес за гојазност, чије је седиште у Софији у Бугарској.

Истраживачи са универзитета Наварно у Шпанији, пратили су у периоду од пет година око 10.000 гојазних људи.

Резултати ове студије показали су да они који једу 120 грама белог хлеба дневно, или више од тога, имају око 40 одсто више шансе да "набаце" вишак килограма, у поређењу са онима који једу 60 грама или мање овог хлеба на недељном нивоу.

Парче хлеба у просеку тежи око 40 грама, што значи да су три парчета довољна да вас сместе у "опасну зону" гојазности.

Стручњаци зато саветују да, уколико имате навику да за доручак једете тост хлеб, покушате да је промените или да барем једете интегрални хлеб.

Ако се питате у чему је толики проблем са белим хлебом, научници објашњавају да се од њега тешко можете заситити због одређених влакана које садржи, као и високог садржаја шећера. То значи да ће се све "лепити" за стомак, као и да ћете моћи да га поједете много, јер нећете осећати ситост.

"Сматрам да је бели хлеб разлог за бригу јер генерално садржи заиста мало хранљивих нутријената, као што су влакна. Насупрот томе садржи шећер, а понекад и велике количине соли", рекао је професор Џејсон Хелфорд.

Коментари / 0

Оставите коментар