Zablude o prirodnim uljima za sunčanje

Zaboravite maslinovo i kantarionovo ulje. Ono možda neguje, ali nema zaštitnu funkciju. Prigrlite malinu, ulje jojobe ili pak kokosovo, koji sadrže zaštitne faktore.

Zdravlje 05.05.2014 | 10:07
Zablude o prirodnim uljima za sunčanje

Otkrivamo vam koji prirodni preparati imaju zaštitni faktor i kako da napravite kremu brzo i jednostavno sami kod kuće.

Prirodni zaštitni faktor imaju:
SHEA MASLAC (Vitellaria nilotica) – jedinstveni produkt afričke biljke shea osim što hrani i neguje kožu, štiti kožu od UVA i UVB zračenja i sadrži prirodni zaštitni faktor 6.

ČILEANSKI LEŠNIK (Gevuina avellana) – hladnim ceđenjem dobija se ulje koje sadrži UVA zaštitu i zaštitni faktor od 12-20!

MALINA (Rubus idaeus) – biljno ulje semenki maline pravi je blagoslov za stresna stanja kože, među kojima je svakako i izlaganje sunčevim zracima. Kada je reč o prirodnim biljnim uljima, malina sadrži UVA zaštitu, faktora oko 20.

ULJA JOJOBE (Simmondsia sinensis), KOKOSA (Cocos nucifera) , SUSAMA (Sesamum indicum), AVOKADA (Persea gratissima) takođe sadrže prirodne zaštitne faktore, ali vrlo niske pa ih je dobro koristiti za negu kože lica i tela tokom leta.

Zablude o prirodnim zaštitnim faktorima
Maslinovo ulje za brže tamnjenje – maslinovo ulje možemo da koristimo za negu tela pre samog odlaska na more i u preparatima za posle sunčanja, međutim prilikom izlaganja sunčevim zracima nikako jer nema zaštitni faktor.

Maslinovo ulje + nekoliko kapi soka od limuna kao prirodni preparat za sunčanje – limun, kao i većina citrusa je fotosenzibilan, tako da se ova kombinacija nikako ne preporučuje osim ako želite da zaradite mrlje po koži.

Kantarion – macerat kantariona umesto mleka za sunčanje – ovaj tradicionalni preparat za negu kože takođe je fotosenzibilan, tj. njegovo nanošenje se ne preporučuje za vreme izlaganja sunčevim zracima. Međutim, kantarion je izvrstan za negu kože posle sunčanja – deluje protivupalno, odgovara deci i odraslima.



 

Komentari / 0

Ostavite komentar