Заблуде о природним уљима за сунчање

Заборавите маслиново и кантарионово уље. Оно можда негује, али нема заштитну функцију. Пригрлите малину, уље јојобе или пак кокосово, који садрже заштитне факторе.

Здравље 05.05.2014 | 10:07
Заблуде о природним уљима за сунчање

Откривамо вам који природни препарати имају заштитни фактор и како да направите крему брзо и једноставно сами код куће.

Природни заштитни фактор имају:
СХЕА МАСЛАЦ (Вителлариа нилотица) – јединствени продукт афричке биљке схеа осим што храни и негује кожу, штити кожу од УВА и УВБ зрачења и садржи природни заштитни фактор 6.

ЧИЛЕАНСКИ ЛЕШНИК (Гевуина авеллана) – хладним цеђењем добија се уље које садржи УВА заштиту и заштитни фактор од 12-20!

МАЛИНА (Рубус идаеус) – биљно уље семенки малине прави је благослов за стресна стања коже, међу којима је свакако и излагање сунчевим зрацима. Када је реч о природним биљним уљима, малина садржи УВА заштиту, фактора око 20.

УЉА ЈОЈОБЕ (Симмондсиа синенсис), КОКОСА (Цоцос нуцифера) , СУСАМА (Сесамум индицум), АВОКАДА (Персеа гратиссима) такође садрже природне заштитне факторе, али врло ниске па их је добро користити за негу коже лица и тела током лета.

Заблуде о природним заштитним факторима
Маслиново уље за брже тамњење – маслиново уље можемо да користимо за негу тела пре самог одласка на море и у препаратима за после сунчања, међутим приликом излагања сунчевим зрацима никако јер нема заштитни фактор.

Маслиново уље + неколико капи сока од лимуна као природни препарат за сунчање – лимун, као и већина цитруса је фотосензибилан, тако да се ова комбинација никако не препоручује осим ако желите да зарадите мрље по кожи.

Кантарион – мацерат кантариона уместо млека за сунчање – овај традиционални препарат за негу коже такође је фотосензибилан, тј. његово наношење се не препоручује за време излагања сунчевим зрацима. Међутим, кантарион је изврстан за негу коже после сунчања – делује противупално, одговара деци и одраслима.



 

Коментари / 0

Оставите коментар